SUA denunță retorica rasială a prim-ministrului ungar Orban

Viktor Orbán vorbind la Bálványosi, 23 iulie 2022

Statele Unite au calificat drept „impardonabile” comentariile prim-ministrului ungar Viktor Orban care avertizează împotriva creării de „popoare de rasă mixtă”.

Deborah Lipstadt, emisarul american împotriva antisemitismului, a afirmat că este „profund alarmată” de „folosirea de către premierul naționalist a unei retorici care evocă în mod clar ideologia rasială nazistă”. La zeci de ani de la sfârșitul Holocaustului, este „de neiertat ca un lider să minimalizeze crimele în masă comise de naziști”, a spus Lipstadt.

### Vezi și... ### O consilieră a lui Orban demisionează din cauza discursului „rasist” al premierului ungar

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a citit declarația lui Lipstadt în timpul unei ședințe de informare din 28 iulie. Price a adăugat că remarcile lui Orban „nu reflectă valorile comune care leagă Statele Unite de Ungaria”.

Orban a declanșat un val de critici acerbe după ce, la 23 iulie, a avertizat împotriva amestecului cu „non-europenii" într-un discurs ținut în regiunea Transilvania din România, unde locuiește o minoritate etnică maghiară considerabilă. El și-a apărat comentariile după aceea, pe 28 iulie, spunând că ele reprezentau un „punct de vedere cultural, de civilizație”.

Orban a declarat într-o conferință de presă comună cu cancelarul austriac Karl Nehammer că, uneori, vorbește „într-un mod care poate fi înțeles greșit”. În discursul de la Bálványosi, Orban spunea: „Ne mutăm, lucrăm în altă parte, ne amestecăm în Europa, dar nu vrem să fim o rasă mixtă", un popor „multietnic” care să se amestece cu „non-europeni”.