Secretarul de stat american Mike Pompeo urmeaza sa tina un discurs saptamina aceasta cu privire la situatia din Myanmar. Care este principala intrebare legata de discurs?
Este vorba despre evaluarea actiunilor armatei din Myanmar impotriva minoritatii musulmane Rohingya. Aceasta evaluare are loc la un an dupa ce 700 de mii de persoane au fost nevoite sa se refugieze in Bangladesh, ca urmare a represiunii singeroase din regiunea in care traiau.
Pompeo urmeaza sa tina discursul, dar administratia Trump nu a decis inca daca sa caracterizeze situatia drept „genocid”. Un fragment din proiectul de discurs – obtinut de presa – arata ca evaluarea este inca in desfasurare.
Daca s-ar decide ca termenul de genocid este justificat, atunci administratia se va pune in situatia de a lua masuri punitive, de care presedintele Trump nu pare interesat.
Minoritatea Rohingya a fost persecutata timp de decenii de majoritatea budista a tarii. Anchetatori angajati de Departamentul de Stat au obtinut marturisiri de la supravietuitori care au descris scene de oroare in care sate au fost reduse la scrum, copii aruncati in riuri si in flacari si femei violate.
Casa Alba arata ca situatia este inca evaluata si ca rezultatul este incert, in conditiile in care exista opinii diferite cu privire la maniera in care trebuie procedat.
Genocidul este o crima impotriva umanitatii, care obliga tarile sa ia masuri punitive, mai ales daca violenta continua. Pina acum caracterizarea a fost „epurare etnica” ceea ce nu antreneaza acelasi consecinte.
Pina acum caracterizarea a fost „epurare etnica” ceea ce nu antreneaza acelasi consecinte...
Ambasadorul pentru libertate religioasa, Sam Brownback doreste folosirea termenului genocid. El este sprijinit de diplomati care lucreaza la Departamentul de Stat in chestiuni care tin de drepturile omului. Dar consilieri juridici ai Departamentului au indoieli, spunind ca nu se poate dovedi ca armata din Myanmar a actionat cu intentia de a extermina minoritatea, ori intentia este parte a definitiei genocidului.
Alte oficialitati americane se tem ca o declaratie de acest gen ar submina relatiile cu tara respectiva, condusa de un regim hibrid, civil si militar, si care risca sa intre in orbita de influenta a Chinei.
Nu este clar daca Pompeo va face publice concluziile investigatiei.
Guvernul din Myanmar sustine ca acum un an nu a facut decit sa reactioneze la atacurile insurgentilor Rohingya. Dar Departamentul de Stat a aflat ca planurile de represiune au fost facute cu luni inainte.
In prezent, majoritatea musulmanilor Rohingya sint in Bangladesh si violentele au fost oprite.
Un alt motiv care face ca reactia americana sa fie prudenta este teama de a nu submina autoritatea lui Aung San Suu Kyi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace, care conduce tara impreuna cu armata, desi ea a fost criticata pentru lipsa de reactie fata de atrocitati.
Pina acum, Statele Unite au impus sanctiuni impotriva unui singur lider militar din Myanmar.