Acord între SUA și Germania care permite finalizarea gazoductului Nord Stream 2

Statele Unite și Germania au anunțat că au ajuns la un acord care permite finalizarea proiectului Nord Stream 2, controversatul gazoduct rusesc spre Europa, despre care oponenții spun că subminează securitatea energetică a Ucrainei și a altor țări din Europa Centrală și de Est.

Administrația Biden se așteaptă ca înțelegerea să întâmpine o rezistență puternică în Congres, care a impus de două ori sancțiuni – cu sprijin bipartizan masiv - pentru a opri proiectul.

Într-o declarație comună, pe 21 iulie, Statele Unite și Germania au convenit asupra unui pachet de măsuri, între care posibila punere în aplicare a sancțiunilor împotriva Rusiei, cu scopul de a diminua orice impact negativ al finalizării proiectului sprijinit de Kremlin asupra bugetului Ucrainei și a securității sale naționale.

Nord Stream 2, care constă din două conducte paralele ce se întind pe 1.230 de kilometri pe sub Marea Baltică, este proiectat pentru a redirecționa gazul arctic rusesc către Germania, ocolind Ucraina și Polonia, ceea ce ar putea priva Kievul de 2 miliarde de dolari în taxe anuale de tranzit.

Cu puțin timp înaintea publicării acordului, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a discutat telefonic cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. „Problemele energetice, cum ar fi tranzitul de gaze prin Ucraina și conducta Nord Stream 2, au fost, de asemenea, subiecte de discuție”, se spune într-un comunicat al guvernului de la Berlin. Potrivit Kremlinului, Merkel și Putin s-au arătat mulțumiți de apropiata finalizare a gazoductului și au discutat despre posibilitatea extinderii acordului de tranzit a gazului rusesc prin Ucraina, care expiră în 2024.