SUA oferă un „refugiu sigur” și temporar cetățenilor din Hong Kong care se află pe teritoriul său

Președintele SUA, Joe Biden

Președintele american Joe Biden a oferit astăzi un „refugiu sigur” și temporar cetățenilor din Hong Kong care se află în prezent în Statele Unite și care se tem pentru siguranța lor, pe fondul represiunii politice din Hong Kong.

Biden a declarat că măsura recunoaște „eroziunea semnificativă” a drepturilor și libertăților din Hong Kong de către guvernul comunist chinez. Biden a îndrumat Departamentul pentru Securitate Internă să implementeze o „amânare a plecării ” timp de până la 18 luni pentru rezidenții din Hong Kong aflați în prezent în Statele Unite, invocând „motive serioase de politică externă”.

Biden a citat „arestările motivate politic” ale mai mult de 100 de politicieni, activiști și protestatari de opoziție pentru acuzații în care se invocă legii securității naționale, acuzații care includ presupuse secesiuni, subversiuni și activități teroriste.

Marea majoritate a rezidenților din Hong Kong care se află în prezent în Statele Unite sunt așteptați să fie eligibili pentru program, potrivit unui înalt oficial al administrației, dar se aplică și anumite condiții legale, iar persoanele ce vor putea beneficia de aceste noi reglementari trebuie să nu fi comis infracțiuni.