SUA investighează o scurgere de informații despre planurile Israelului pentru un atac asupra Iranului

Președintele Camerei Reprezentanților a SUA, Mike Johnson, a declarat că va fi lansată o anchetă în legătură cu scurgerea de informații confidențiale ale serviciilor secrete americane.

Statele Unite vor începe o anchetă asupra scurgerii de documente extrem de secrete care descriu pregătirile Israelului pentru o lovitură de represalii asupra Iranului, a declarat la 20 octombrie președintele Camerei Reprezentanților a SUA.

Documentele, datate cu 15 și 16 octombrie, au fost postate inițial pe aplicația de mesagerie Telegram la 19 octombrie.

Ele poartă etichete „top secret” și au marcaje care indică faptul că urmau să fie văzute doar de Statele Unite și de alți membri ai națiunilor aliate așa-numite Five Eyes - Australia, Canada, Noua Zeelandă și Marea Britanie, potrivit CNN.

Aceste documente descriu aparente pregătiri militare israeliene pentru o lovitură împotriva Iranului.

Unul dintre documente afirmă că materialele au fost întocmite de Agenția Națională de Informații Geospațiale a SUA (NGA).

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson (Republican-Louisiana), a confirmat într-un interviu acordat CNN că o anchetă este „în curs de desfășurare și voi primi o informare în acest sens în câteva ore”.

Pentagonul a declarat că analizează rapoartele. NGA nu a comentat imediat.

The New York Times (NYT) a relatat că oficialii americani „încearcă să determine sursa scurgerii de informații, care descrie manevre militare și amplasarea armelor, și cât de prejudiciabilă ar putea fi”.

„Documentele, care oferă interpretări ale imaginilor din satelit, prezintă o perspectivă asupra unui potențial atac al Israelului asupra Iranului în următoarele zile”, se arată în articolul NYT.

Mulți oficiali guvernamentali și observatori din întreaga lume au declarat că se așteaptă ca Israelul să lovească Iranul ca o măsură de răspuns la un atac iranian cu rachete la începutul acestei luni - care, potrivit Teheranului, a fost la rândul său o măsură de răspuns la un atac anterior al Israelului.

Oficialii au declarat pentru NYT că documentele nu reprezintă o evaluare cuprinzătoare a ceea ce știe Washingtonul despre planurile israeliene și că ele reprezintă doar ceea ce analiștii care examinează imaginile din satelit au putut determina.

În baza relatărilor CNN, Reuters și The New York Times

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te