SUA, Marea Britanie și Australia - pact pentru submarine cu propulsie nucleară

O submarină australiană.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden se va întâlni luni, 13 martie, la San Diego, cu premierul australian Anthony Albanese și cel britanic, Rishi Sunak, convorbirile vizând livrarea de submarine cu combustie nucleară către Australia, în cadrul acordului de securitate trilateral AUKUS.

Your browser doesn’t support HTML5

SUA, Marea Britanie și Australia - pact pentru submarine cu propulsie nucleară

Australia va achiziționa până la cinci astfel de submarine, fiecare costând se estimează 3 miliarde de dolari, livrările putând fi finalizate până în 2032.

Această tranzacție și pactul de securitate menționat vizează ascensiunea militară și economică a Chinei. Pe de altă parte, în ultima vreme, după ani de relații tensionate, se înregistrează o apropiere între China și Australia, liderii celor două țări întâlnindu-se pentru prima dată după cinci ani, în luna noiembrie a anului trecut.

Pentru America, China este competitorul numărul unu și chiar dacă retorica lui Biden este mai puțin incendiară decât a predecesorului său, politicile administrației continuă pe cele ale lui Trump, în mare măsură. Șeful executivului american a plusat chiar atunci când a spus că Statele Unite vor interveni dacă China atacă Taiwanul.

Guvernul Albanese de la Canberra, încearcă o linie politică mai echilibrată, pe de o parte cooperare strategică cu America, în chestiuni militare, și pe de altă parte revitalizarea raporturilor cu cel mai important partener comercial, China.

Până în a doua parte a anilor 90, ascensiunea Chinei nu a antrenat o reacție din partea Australiei. Parte a trezirii la realitate a fost anul 2017 când China a fost acuzată de spionaj și amestec în politica australiană. Australia a devenit prima țară care a interzis gigantul de telecomunicații chinez, Huawei. În 2020, premierul de atunci, Scott Morrison a mâniat Beijingul când a cerut o investigație cu privire la originile coronavirus. Au urmat sancțiuni comerciale de o parte și de cealaltă.

Acesta a fost contextul acordului AUKUS, Australia devenit cea de-a șaptea țară care va avea submarine propulsate nuclear în arsenal. Albanese, ales în mai anul trecut își propune să continue opțiunile de securitate, dar fără retorica incendiară a lui Morrison și deocamdată aceste opțiuni par a da rezultate, pentru că cea mai mare parte a politicilor lui Morrison, față de China continuă, fără să aibă aceleași repercursiuni negative asupra relației. China, pe de altă parte, nu-și dorește bătălii strategice multiple și în acest context se înscriu gesturile de deschidere recentă față de Australia.