Protestele din zeci de orașe americane, care continuă de opt zile după uciderea unui afroamerican, George Floyd, în arestul poliției, au trezit noi îngrijorări în legătură cu răspândirea coronavirusului în cea mai afectată țară din lume. În timp ce multe state încearcă să redeschidă economia, ministrul american al sănătății, Jerome Adams, a avertizat că protestele de zeci de mii de oameni pot crea noi focare de infecție, chiar dacă mulți participanți poartă măști.
Numărul de cazuri de contaminare confirmate în Statele Unite a depășit 1,8 milioane, iar peste 106 mii de oameni au murit de COVID-19.
### Vezi și... ### Proteste în SUA: în peste 100 de orașe este impusă interdicția de circulație pe timpul nopțiiÎn Europa, în cele mai multe țări se atestă o scădere a numărului de infecții noi, iar activitatea economică se reia treptat. Italia, prima țară europeană afectată grav de pandemie, a redeschis granițele pentru călătorii din Uniunea Europeană, miercuri, 3 iunie. Cu o zi mai devreme, Franța a relaxat și mai mult restricțiile antiepidemice, permițând redeschiderea teraselor la Paris, în timp ce barurile și restaurantele din restul țării pot servi clienții și în interior. Austria a anunțat că, de pe 4 iunie, va anula toate controalele la granițele sale, cu excepția celor de la frontiera cu Italia.
La scară globală, numărul confirmat de cazuri de contaminare se aproape de 6,4 milioane, iar cel al persoanelor infectate care au decedat a depășit 380 de mii.
Coreea de Sud, una din țările care au luptat cel mai eficient cu pandemia, a autorizat de urgență, pe 3 iunie, folosirea preparatului antiviral Remdesivir pentru tratarea pacienților cu COVID-19. O decizie similară a luat și India, a doua cea mai populată țară din lume, unde numărul de contaminări confirmate a trecut de 200 de mii.