SUA nu vor impune Ucrainei noi limite privind armamentul, dacă Coreea de Nord se alătură Rusiei în război

Militari ucraineni angajați într-un atac de artilerie în apropierea orașului Torețk, 25 octombrie 2024 (fotografie de arhivă).

SUA nu vor impune noi limite asupra utilizării de către Ucraina a armelor americane, dacă Coreea de Nord se alătură războiului Rusiei, a transmis Pentagonul. NATO a declarat că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk din Rusia.

Desfășurarea trupelor Coreei de Nord în Rusia alimentează îngrijorările occidentale potrivit cărora războiul de doi ani și jumătate din Ucraina s-ar putea extinde.

Folosirea trupelor nord-coreene de către Moscova ar putea semnala modul în care Rusia speră să compenseze pierderile tot mai mari pe câmpul de luptă și să continue să obțină câștiguri lente și constante în estul Ucrainei, scrie Reuters.

„Aprofundarea cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord este o amenințare atât pentru securitatea indo-pacifică, cât și pentru cea euro-atlantică”, a declarat luni, pe 28 octombrie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, după discuțiile cu o delegație sud-coreeană despre desfășurările nord-coreene.

Your browser doesn’t support HTML5

VIDEO | Șeful NATO, Mark Rutte, confirmă prezența trupelor nord coreene în Rusia

De asemenea, președintele american Joe Biden a declarat că evoluția este „foarte periculoasă”.

SUA: Ucraina are dreptul să folosească armele americane împotriva soldaților din Coreea de Nord

Pentagonul a estimat că 10.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în estul Rusiei pentru antrenament, în creștere de la estimarea de miercurea trecută, care vorbea despre 3.000 de soldați.

„O parte dintre acești soldați au ajuns deja mai aproape de Ucraina și suntem din ce în ce mai îngrijorați de faptul că Rusia intenționează să folosească acești soldați în luptă sau pentru a sprijini operațiunile de luptă împotriva forțelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh.

Ea a răspuns astfel unei întrebări din partea presei: dacă SUA vor avea limite cu privire la ce arme americane pot fi folosite de către Ucraina, în cazul în care forțele ucrainene se vor lupte cu cele nord-coreene.

„Nu. Cred că am menționat acest lucru joi (...) dacă vedem trupele nord-coreene că se deplasează în și spre liniile de front, ei sunt cobeligeranți. Astfel, ucrainenii își apără teritoriul suveran și îi resping pe ruși”, a subliniat ea.

Kremlinul a respins inițial informațiile despre desfășurarea trupelor nord-coreene în Rusia. Ulterior, Vladimir Putin nu a negat că trupele nord-coreene se află în Rusia și a replicat că este treaba Moscovei cum va aplica un tratat de parteneriat cu Phenianul.

Liderul rus a mai spus în weekend că Moscova va răspunde dacă SUA și aliații săi vor permite Ucrainei să lovească adânc în Rusia. El a avertizat că Moscova vede potențiala aprobare a Occidentului ca o „implicare directă a NATO” în război.

Serviciile de informații militare ucrainene au transmis joi că primele unități nord-coreene au fost înregistrate în regiunea de frontieră Kursk, unde trupele ucrainene se află într-o incursiune majoră începută în august.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că implicarea Coreei de Nord e o escaladare a Rusiei.

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha, a spus că Kievul a avertizat cu privire la desfășurare de săptămâni întregi și că aliații nu au reușit să ofere un răspuns puternic.

„Soluția: ridicarea restricțiilor asupra loviturilor noastre cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei acum”, a spus el pe platforma X.

Iar șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Ermak, a declarat că sancțiunile nu vor fi un răspuns suficient la implicarea nord-coreeană.

El a adăugat că Kievul are nevoie de „arme și de un plan clar pentru a preveni implicarea extinsă a Coreei de Nord”.

„Inamicul înțelege puterea. Aliații noștri au această putere”, a spus Iermak într-o postare pe platforma X (Twitter).

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te