Președintele american Donald Trump a spus că va recurge la resurse federale, mobilizând forțe civile și militare ,pentru a pune capăt protestelor violente și actelor de jaf dacă guvernatorii nu reușesc să controleze situația în țară. De mai bine de o săptămână, în zeci de orașe americane au loc proteste provocate de uciderea unui afroamerican lunea trecută la Minneapolis, în timp ce era arestat de un grup de polițiști albi.
În multe locuri, începând cu Minneapolis și Washington, cu regularitate, protestele antirasiale degenerează, odată cu căderea nopții, în acte de vandalism, care s-au soldat cu răniți și morți.
Președintele poate invoca legea privind starea de „război civil” pentru a ordona desfășurarea de trupe militare, până acum însă acest lucru a fost făcut numai în situații de catastrofe naturale, când armata a fost folosită pentru a sprijini acțiuni de salvare a populației. Și asta numai de comun acord cu autoritățile de la nivelul statelor și cele locale.
Președintele a deplâns moartea lui George Floyd, afroamericanul ucis pe 25 mai la Minneapolis, în timp ce era arestat de poliție dar a declarat că nu va tolera ca protestele generate de acest incident să degenereze în violență. Cum s-a întâmplat din nou cu o noapte înainte, la Washington.
„Este o rușine” a declarat Trump la o conferință de presă la Casa Alb. „Am ordonat desfășurarea a mii și mii de soldați, înarmați din greu, pentru a pune capăt actelor de vandalism și distrugerilor” a mai spus președintele.
Trump a acuzat din nou „grupări anarhiste” și „Antifa” (o mișcare de extrema stânga) de incitare la violență. În ajun avertizase că ar putea declara „Antifa” drept mișcare teroristă deși experții atrag atenția că președintele nu are prerogativa de a face acest lucru cu organizații de pe teritoriului Statelor Unite.
Luni seară, la Washington a fost din nou impusă interdicția de circulație pe timpul nopții.
Uciderea lui George Floyd
Valul de proteste din America a fost provocat de moartea lui George Floyd, afroamerican de 46 de ani, reținut luni, 25 mai, la Minneapolis, după ce patronul unui magazin chemase poliția, afirmând că Floyd ar fi plătit cu o monedă falsă. Polițistul alb care l-a reținut, Derek Chauvin, a stat peste opt minute cu piciorul pe gâtul lui Floyd, timp în care acesta repeta „Nu pot să respir!”. Toată scena a fost filmată de un martor ocular cu un telefon mobil și postată pe rețelele de socializare. Floyd a fost dus inconștient la spital, unde s-a constatat decesul.
Chauvin a fost imediat suspendat dar acuzat de uciderea lui Floyd numai după trei zile. Luni, 1 iunie o să apară pentru prima dată în fața judecătorilor. Familia lui Floyd și majoritatea protestatarilor cer însă ca și colegii lui Chauvin, care erau la fața locului și care au fost între timp concediați, să fie inculpați.
Între timp a fost dat publicității rezultatul autopsiei cerută de familia lui George Floyd care arată că acesta a murit asfixiat din cauza presiunii „exercitate pe gât și spate” de către polițiștii care-l reținuseră. Polițistul care l-a țintuit pe Floyd la pământ cu piciorul pe gât timp de mai multe minute (ceea ce a dus la moartea acestuia) a fost între timp acuzat de omucidere din neglijență. Familia lui Floyd cere însă ca fostul ofițer de poliție Derek Chauvin să fie acuzat de ucidere din culpă și ca alături de el să fie puși sub acuzație încă trei polițiști care au asistat la reținerea brutală a lui Floyd fără să intervină pentru a-i salva viața.