SUA: Prima dezbatere între candidații la președinție nu aduce nimic nou

Trump vs Biden, prima dezbatere televizată, moderată de Fox News 30 septembrie 2020

În Statele Unite a avut loc prima dezbatere televizată între candidații la președinției, președintele Donald Trump și democratul Joe Biden. În prima parte, dezbaterea s-a concentrat pe problema pandemie de Covid-19 și faptul că în acest moment, Statele Unite sunt una din cele mai afectate țări din lume, cu peste 200 de mii de decese – aproape o pătrime din totalul mondial.

Your browser doesn’t support HTML5

Donald Trump - portret de candidat

Un alt subiect discutat, a fost problema impozitele plătite sau nu de actualul președinte Donald Trump. Potrivit unor documente publicate cu numai câteva zile în urmă, președintele nu ar mai fi plătit impozite de ani de zile, pentru că conglomeratul său de firme ar fi mers în pierdere iar în anii 2016-1017, ar fi plătit 750 de dolari. Trump nu a negat corectitudinea informațiilor publicate de NYT dar a susținut în continuarea că ar fi plătit milioane de dolari în impozite fără a prezenta nici o dovadă.

Valul de proteste împotriva rasismului, mișcarea „Black Live Matter” au fost de asemeni discutate.

Your browser doesn’t support HTML5

Alegeri americane 2020: Joe Biden, portretul candidatului democrat

Dezbaterea din această noapte este prima din trei, înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. Din cauza pandemiei de coronavirus, a avut loc fără public.

Miza acestor dezbateri este de a câștiga votul americanilor indeciși, care reprezintă acum, potrivit sondajelor de opinie, mai puțin de o treime din cei care declară că vor vota.

Tot sondajele de opinie naționale arată că Biden ar conduce cu aproximativ 8% în fața președintelui Trump, numai că alegerile din 2016 au demonstrat că în sistemul electoral american, sondajele naționale pot da o imagine distorsionată a rezultatului final: democrata Hillary Clinton a câștigat în 2016 votul popular, votul direct dar Donald Trump a avut numărul necesar de electori, devenind președintele Statelor Unite.

Pe lângă cele trei dezbateri prezidențiale va avea loc și o dezbatere directă între candidații la funcția de vice-președinte, Mike Pence și democrata Kamala Harris – o dezbatere cel puțin la fel de importantă.