SUA promit fostelor țări comuniste din NATO că nu vor lua măsuri pentru securitatea lor fără să le consulte

Statele Unite au promis fostelor țări comuniste intrate în NATO că Washingtonul nu va lua niciodată decizii în ce privește securitatea lor fără să le consulte.

Potrivit unui comunicat de presă de la Casa Albă, Consilierul pentru Securitatea Națională Jake Sullivan a discutat joi, 16 decembrie, la telefon, cu miniștrii de externe, consilieri de securitate și alți oficiali din țările grupării „Bucharest 9”, statele din flancul estic al alianței nord-atlantice: Bulgaria, țările baltice, România, Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria. „Dl. Sullivan i-a pus la curent pe oficialii est-europeni în legătură cu ultimele contacte ale Statelor Unite cu oficialii din Rusia și și-a consultat omologii în chestiuni importante pentru securitatea transatlantică”, se spune în comunicat.

### Vezi și... ### Vladimir Putin cere garanții juridice de securitate de la Statele Unite și NATO

Sullivan le-a spus colegilor est-europeni că „unitatea cu aliații și partenerii reprezintă cea mai mare forță a Statelor Unite”, care „nu vor lua nici o decizie legată de securitatea lor fără să-i consulte”. „Toți participanții și-au subliniat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii rusești”, se mai spune în comunicat. Știrea vine pe fondul insistențelor unor guverne est-europene – mai ales cele din Polonia și țările baltice – că avertismentele occidentale împotriva unei eventuale invazii rusești în Ucraina nu sunt suficiente, și că ar fi nevoie de sporirea prezenței militare americane, în primul rând, în flancul estic al NATO. În declarațiile de acum pe această temă, președintele american Joe Biden a exclus implicarea trupelor americane într-o eventuală criză provocată de ruși în Ucraina.