SUA: protestele antirasiale continuă, în unele orașe se impune interdicția de circulație

Minneapolis: un protestatar în fața Gărzii Naționale, 29 mai 2020.

În cel puțin 30 de orașe americane au continuat proteste masive, antirasiale, provocate de moartea, luni, a unui afroamerican la Minneapolis, în timp ce era reținut de un polițist alb.

Minneapolis: „Nu pot să respir” - un protestatar cu o pancartă, reamintind de ultimele cuvinte ale lui George Floyd.

Unele proteste au degenerat în acte de violență iar în mai multe orașe s-a impus între timp interdicția de circulație pe timpul nopții, începînd cu Minneapolis. Alte orașe cu interdicții ferme sunt Los Angeles, Philadelphia și Atlanta, unde vineri noapte fusese atacat și sediul postului de televiziune CNN.

Washington, 30 mai 2020

Atlanta, sediul CNN, vineri 29 mai 2020

Detroit...

New York...

MInneapolis, orașul de unde a pornit valul de proteste.

Poliția a fost prezentă în număr mare peste tot, folosind gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, pentru a încerca să pună capăt violențelor. Au fost incendiate mașini, clădiri au fost devastate, magazie golite.

Mașină incendiată de manifestanți, Washington, 30 mai 2020

Președintele Donald Trump a pus violențele pe seama unor „hoți și anarhiști” și a atras atenția că nu va permite ca „violența să domine”, acuzându-l pe guvernatorul democrat al statului Minnesota că nu reușește să controleze situația la Minneapolis.

Minneapolis, 28 mai: protestatarii ocupă parcajul din apropierea unei stații de poliție.

Uciderea lui George Floyd

Valul de proteste din America a fost provocat de moartea lui George Floyd, afroamerican de 46 de ani, reținut luni, 25 mai, la Minneapolis, după ce patronul unui magazin chemase poliția, afirmând că Floyd ar fi plătit cu o monedă falsă. Polițistul alb care l-a reținut, Derek Chauvin, a stat peste opt minute cu piciorul pe gâtul lui Floyd, timp în care acesta repeta „Nu pot să respir!”. Toată scena a fost filmată de un martor ocular cu un telefon mobil și postată pe rețelele de socializare. Floyd a fost dus inconștient la spital, unde s-a constatat decesul.

Chauvin a fost imediat suspendat dar acuzat de uciderea lui Floyd numai după trei zile. Luni, 1 iunie o să apară pentru prima dată în fața judecătorilor. Familia lui Floyd și majoritatea protestatarilor cer însă ca și colegii lui Chauvin, care erau la fața locului și care au fost între timp concediați, să fie inculpați.

Mai multe mii de persoane au manifestat paşnic sâmbătă la Toronto pentru a denunţa violenţele poliţiei şi rasismul, în Statele Unite ca şi în Canada.
Manifestaţia a fost organizată în urma decesului unei tinere de culoare miercuri la Toronto, căzută de la un balcon, în cursul unei intervenţii a poliţiei în circumstanţe neelucidate deocamdată. Dar se înscrie în serie protestelor din America vecină, provocate de uciderea lui George Floyd la Minneapolis.