SUA: rezultatul final al alegerilor parțiale pentru Congres se lasă așteptate

Guvernatorul republica al statului Florida, Ron deSantin în noapte victoriei din actualele alegeri la mijloc de mandat. DeSantis ar putea candida să reprezinte partidul Republican în viitoarele alegeri prezidențiale, Florida, 9 noiembrie 2022.

La trei zile de la alegerile parțiale pentru Congresul american, numite și alegeri la mijlocul mandatului [prezidential], încă nu se știe rezultatul final pentru că nu s-a încheiat numărarea voturilor într-o serie de circumscripții cheie din statele de pe coasta de vest.

### Vezi și... ### Alegeri în Statele Unite | Votul a sancționat întreaga scenă politică, spun experții

Se pare însă că cele două camere vor fi împărțite: Senatul ar putea rămâne sub controlul partidului democrat al președintelui Joe Biden, Camera Reprezentanților ar putea trece, la limită, sub controlul republicanilor.

În acest moment, în Senat, democrații au 48 de mandate, republicanii au 49 – din totalul de 100. Două state, Arizona și Nevada numără încă voturi, iar cursa pentru locul de senator al statului Georgia va fi decisă numai în decembrie, într-un tur de balotaj.

În Arizona mai sunt de numărat 540.000 de voturi, relatează CNN, în statul Nevada mai lipsesc 95.000.

În cursa pentru Camera Reprezentanților, republicanii par să se apropie încet de cele 218 de mandate necesare pentru a avea majoritatea. Multe curse sunt încă indecise, mai ales în statele California și Colorado.

Numărătoarea durează atât de mult din cauza legislației electorale diferite de la stat la stat: în Nevada, de exemplu, voturile sunt validate dacă sosesc până sâmbătă, 12 noiembrie, atâta timp cât ștampila poștală arată că au fost trimise cel târziu în ziua alegerilor, pe 8 noiembrie.

### Vezi și... ### America: alegeri la mijloc de mandat într-o țară profund divizată politic