SUA: Rusia va încerca să se implice în turul doi al prezidențialelor din R. Moldova

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în timpul vizitei sale la Chișinău, mai 2024.

Statele Unite rămân îngrijorate de implicarea repetată a Rusiei în turul doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, spune secretarul de stat, Antony Blinken.

Într-un comunicat de presă emis la două zile după scrutine, Blinken a spus că alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie au fost „bine organizate și competitive” în ciuda eforturilor Rusiei de a submina integritatea procesului, făcând referire la constatările misiunii de observare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

„Rusia a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a perturba alegerile și referendumul și pentru a submina democrația din Moldova, inclusiv prin finanțare ilicită și cumpărare de voturi, dezinformare și activități cibernetice răuvoitoare”, se arată în comunicatul de presă.

Blinken spune că SUA vor continua să sprijine eforturile guvernului moldovean de a asigura un proces electoral transparent, credibil și democratic, în cadrul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.

La 21 octombrie, purtătorul de cuvânt pe probleme de securitate al Casei Albe, John Kirby, a spus că Moscova „a lucrat activ pentru a submina alegerile din Moldova și integrarea europeană a acesteia”, însă „Rusia nu a reușit - după cum demonstrează rezultatele -, democrația moldoveană este puternică”.

Moscova a respins în mod repetat acuzațiile privind implicarea în alegerile din Moldova.

Luni, 21 octombrie, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a spus că Rusia „a fost acuzată fără dovezi” de amestec în afacerile interne ale Moldovei.

„Ingerințele externe” în scrutinele din 20 octombrie au fost reclamate inclusiv de candidata PAS, președinta Maia Sandu, care a acuzat „grupări criminale și forțe străine” de implicare în procesul electoral, prin care ar fi încercat să „cumpere 300.000 de voturi”.

Constatări similare au fost emise de misiunea de observare a alegerilor ENEMO și Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, care au cerut autorităților să finalizeze anchetele demarate și să sancționeze persoanele implicate în schemele de cumpărare a voturilor.

Poliția moldoveană a anunțat marți, 22 octombrie, că documentează peste 400 de persoane pentru faptul că au primit bani în schimbul voturilor, riscând astfel amenzi de până la 37.500 de lei.

Potrivit rezultatelor preliminare, Maia Sandu a acumulat 42,49% din sufragii, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obținut 25,95% din numărul total de voturi. Un al doilea tur de scrutin ar urma să aibă loc duminică, 3 noiembrie

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te