SUA salută sancțiunile UE privind petrolul rusesc; Zelenski cere izolarea economică a Rusiei

Ned Price

Statele Unite au salutat decizia Uniunii Europene de a reduce importurile de petrol rusesc, dar au declarat că este nevoie de mai multe eforturi pentru a reduce dependența de energia rusă.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Washingtonul salută măsurile de reducere a dependenței UE de petrolul și gazele naturale rusești. El a spus că există un „sprijin larg” în rândul aliaților SUA pentru a opri mașina de război a Rusiei, alimentată de piața energetică a Rusiei. Price a calificat ultima interdicție a UE privind importurile de petrol rusesc drept „un pas important” pe termen scurt, adăugând că există, de asemenea, „o cale pe termen mai lung” în legătură cu „necesitatea mai amplă de a reduce dependența noastră de energia rusă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că de îndată ce pachetul de sancțiuni - al șaselea convenit de UE - va intra în vigoare „vom începe imediat să îl pregătim pe al șaptelea”. Scopul final, potrivit lui, este „nicio relație economică semnificativă între lumea liberă și țara teroristă”. Zelenski a mulțumit, de asemenea, tuturor celor care au lucrat pentru a ajunge la acordul UE, despre care a spus că va lipsi Rusia de zeci de miliarde de euro pe care i-ar fi folosit „pentru a finanța terorismul”.