SUA sancționează companii iraniene și chinezești din cauza programelor de rachete balistice

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că rețeaua formată din peste o duzină de persoane și entități a facilitat achiziționarea de piese și tehnologii esențiale pentru actori-cheie în dezvoltarea rachetelor balistice iraniene. (Foto arhivă)

Statele Unite au sancționat șapte persoane și șase entități din Iran, China și Hong Kong care, potrivit Departamentului Trezoreriei americane, au ajutat Teheranul să obțină tehnologie-cheie pentru dezvoltarea rachetelor balistice.

Într-o declarație din 6 iunie, Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului, a acuzat persoanele și entitățile că au efectuat tranzacții financiare care au facilitat rețeaua de procurare a pieselor necesare pentru dezvoltarea rachetelor.

În declarație se afirmă că cele șase companii au vândut centrifuge esențiale, metale și materiale radar unor actori-cheie din cadrul agenției Ministerului iranian al Apărării și Logisticii Forțelor Armate (MODAFL), trecute pe lista de sancțiuni anterior.

Sancțiunile au fost decise în contextul în care Washingtonul crește constant presiunea asupra Iranului pentru a opri extinderea programului său de rachete.

„Statele Unite vor continua să vizeze rețelele de achiziții transnaționale ilicite care sprijină în mod ascuns producția de rachete balistice și alte programe militare ale Iranului”, a declarat Brian Nelson, subsecretar de stat pentru terorism și informații financiare.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a calificat dezvoltarea și proliferarea acestor rachete de către Iran drept „o amenințare serioasă la adresa securității regionale și internaționale”.

El a declarat reporterilor, în cadrul unei ședințe de informare la sfârșitul lunii trecute, că Statele Unite vor continua să folosească o varietate de instrumente, inclusiv sancțiuni, „pentru a contracara avansarea în continuare a programului de rachete balistice al Iranului și capacitatea sa de a prolifera rachete și tehnologii conexe către alții”.

În sancțiuni sunt incluse companiile chineze Zhejiang Qingji și Lingoe Process Engineering. În plus, directorul Jejiang Qingji și un angajat al companiei au fost desemnați personal pentru tranzacții financiare și pentru că au acționat ca mijloc de transport pentru MODAFL în Iran.

Pe listă mai apar și alte două companii, Ke.Do International Trade DIN Hong Kong și Qingdao Zhongrongtong Trade Development, cu sediul în China, despre care Departamentul Trezoreriei a afirmat că au colaborat pentru a vinde materie primă în valoare de zeci de milioane de dolari pentru dezvoltarea sistemului de rachete iranian.

Compania chineză Beijing Shiny Nights Technology Development Company, cu sediul în Beijing, a fost, de asemenea, sancționată pentru că a acționat ca o companie-umbrelă pentru MODAFL în vederea achiziționării de produse electronice pentru utilizatorii finali iranieni. Aceeași acuzație este adusă atașatului apărării iraniene la Beijing, Davoud Damghani.

Sancțiunile îngheață toate activele din America ale oricărei entități de pe listă, inclusiv conturile bancare în dolari americani deschise la instituții străine, și interzic persoanelor din Statele Unite să facă afaceri cu persoanele și companiile respective.

Programul de rachete al Iranului merge înainte

Teheranul a prezentat marți ceea ce oficialii au descris ca fiind prima rachetă balistică hipersonică de producție iraniană, a anunțat agenția oficială de știri IRNA, un anunț care ar putea spori îngrijorarea Occidentului cu privire la producția de rachete a Teheranului.

Iranul susține că a creat o rachetă hipersonică capabilă să se deplaseze cu o viteză de 15 ori mai mare decât cea a sunetului.

Presa de stat iraniană a publicat imagini ale rachetei numite Fattah în cadrul unei ceremonii la care au participat președintele Ebrahim Raisi și comandanți ai Corpului de elită al Gardienilor Revoluției din Iran.

„Racheta hipersonică Fattah, ghidată cu precizie, are o rază de acțiune de 1400 km și este capabilă să penetreze toate scuturile de apărare”, a afirmat Amirali Hajizadeh, șeful forței aerospațiale a Gărzilor, citat de presa de stat iraniană.

### Vezi și... ### Iranul acuză Israelul pentru atacul cu dronă de la Isfahan și amenință că se va răzbuna

Rachetele hipersonice pot zbura de cel puțin cinci ori mai repede decât viteza sunetului și pe o traiectorie complexă, ceea ce le face dificil de interceptat. Anul trecut, Republica Islamică a declarat că a construit o rachetă balistică hipersonică care poate fi manevrată în și în afara atmosferei. Televiziunea de stat a declarat că racheta Fattah a Iranului poate viza „sistemele antirachetă avansate ale inamicului și reprezintă un mare salt generațional în domeniul rachetelor”. Conform presei oficiale racheta „poate ocoli cele mai avansate sisteme antibalistice ale Statelor Unite și ale regimului sionist, inclusiv Iron Dome al Israelului". Viteza maximă a rachetei Fattah a atins nivelul Mach 14 (15.000 km/h), spun surse oficiale.