Trump a semnat ordinul executiv la 4 februarie, chiar înainte de a se întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a cărui țară acuză de mult timp atât UNHRC, cât și Agenția de ajutor și lucrări pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) de părtinire împotriva Israelului și antisemitism.
Ordinul executiv precizează că Statele Unite au contribuit la înființarea Organizației Națiunilor Unite după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a preveni viitoare conflicte globale și pentru a promova pacea și securitatea internațională. Dar unele agenții ONU „s-au îndepărtat de această misiune și, în schimb, acționează contrar intereselor Statelor Unite, atacând aliații noștri și propagând antisemitismul”, se arată în document.
Potrivit decretului, UNRWA ar fi fost infiltrată de membri ai unor grupuri desemnate de mult timp drept organizații teroriste străine, în timp ce UNHRC a protejat persoanele care încalcă drepturile omului, permițându-le să folosească organizația pentru a se proteja de controale.
Ordinul executiv mai prevede că Statele Unite vor revizui participarea la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
Potrivit acestuia, UNESCO nu a reușit să se reformeze, a manifestat în mod constant un sentiment anti-Israel în ultimul deceniu și nu a reușit să răspundă preocupărilor legate de datoriile tot mai mari.
- Te-ar putea interesa și: Trump propune ca palestinienii să părăsească Fâșia Gaza iar SUA să preia teritoriul
Ordinul a stabilit, de asemenea, o revizuire amplă a finanțării americane pentru organizațiile multilaterale, care urmează să fie finalizată în termen de 180 de zile. Această revizuire va determina, între altele, care organizații, convenții și tratate „sunt contrare intereselor Statelor Unite” și dacă acestea pot fi reformate.
În timpul primului său mandat, Trump a scos de asemenea Statele Unite din Consiliul pentru Drepturile Omului. Ambasadorul SUA la ONU la acea vreme, Nikki Haley, a acuzat consiliul de „părtinire cronică împotriva Israelului” și a semnalat ceea ce ea a spus că sunt abuzatori ai drepturilor omului printre membrii săi.
Președintele Joe Biden a reînnoit sprijinul pentru cei 47 de membri ai UNHRC, dar a anunțat în septembrie că Statele Unite nu vor candida pentru un al doilea mandat consecutiv.
Activitățile consiliului includ analize ale dosarelor țărilor în materie de drepturile omului și acuzații specifice de încălcare a acestora. UNRWA furnizează în prezent asistență umanitară multora dintre cele 1,9 milioane de persoane strămutate de războiul din Gaza, care depind de livrările acesteia pentru supraviețuire.
Finanțarea americană a UNRWA a fost întreruptă în ianuarie 2024 de către Biden, după ce Israelul a acuzat 12 dintre angajații săi de implicare în atacul Hamas din 7 octombrie 2023.
În urma unor anchete s-au constatat anumite „probleme legate de neutralitate” la UNRWA, dar nicio dovadă pentru acuzațiile principale ale Israelului, iar majoritatea celorlalți donatori care au suspendat în mod similar finanțarea și-au reluat sprijinul financiar.
Trump a declarat că, pe baza „marelui potențial” al ONU, Statele Unite vor „continua să meargă alături de aceasta”, dar a adăugat că scopul principal al Organizației Națiunilor Unite ar trebui să fie soluționarea conflictelor.
Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, a declarat că Antonio Guterres a lucrat neobosit pentru a implementa multe reforme și pentru a crește eficiența și inovarea organizației.
Stephane Dujarric a adăugat că sprijinul SUA pentru Națiunile Unite a salvat nenumărate vieți și a îmbunătățit securitatea globală.
„Secretarul general așteaptă cu nerăbdare să continue relația sa productivă cu președintele Trump și cu guvernul SUA pentru a consolida această relație în lumea turbulentă de astăzi”, a spus Dujarric.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te