SUA și aliații cer încetarea focului pentru 21 de zile de-a lungul graniței dintre Israel și Liban

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, reunit pentru a discuta escaladarea luptelor din Liban între Israel și Hezbollah, în timpul Adunării Generale a ONU.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, reunit pentru a discuta escaladarea luptelor din Liban între Israel și Hezbollah, în timpul Adunării Generale a ONU.

Statele Unite, Franța și mai mulți aliați au cerut o încetare imediată a focului de 21 de zile peste granița dintre Israel și Liban. Țările au declarat, de asemenea, că sprijină eforturile pentru o încetare a focului în Gaza, după discuții intense la ONU miercuri.

Încetarea focului s-ar aplica așa-numitei „Linii Albastre” dintre Israel și Liban și ar permite părților să negocieze pentru o potențială rezolvare diplomatică a conflictului, a declarat un reprezentant al administrației Biden, potrivit Reuters.

„Situația dintre Liban și Israel începută pe 8 octombrie 2023 este intolerabilă și prezintă un risc inacceptabil de escaladare regională mai largă. (...) Facem apel la toate părțile, inclusiv guvernele Israelului și Libanului, să aprobe imediat încetarea temporară a focului”, arată o declarație comună a țărilor, publicată de Casa Albă.

Printre țările care au semnat declarația comună se află și Australia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, dar și Uniunea Europeană.

Apelul vine după ce Israelul și-a extins atacurile aeriene în Liban miercuri. Cel puțin 72 de persoane au fost ucise, potrivit unui calcul Reuters pornind de la informațiile transmise de ministerul libanez al Sănătății.

Mai mult, șeful armatei israeliene a declarat că un atac terestru este posibil, stârnind temeri că conflictul ar putea declanșa un război extins în Orientul Mijlociu.

În ultimele luni, Washingtonul s-a angajat în eforturi diplomatice cu Israel și Liban pentru a reduce ostilitățile.

„Avem aceste discuții de ceva timp”, a spus un reprezentant al Casei Albe care a adăugat că Washingtonul și aliații săi urmăresc să transforme aceste discuții într-un acord mai larg în această perioadă de încetare a focului de 21 de zile.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat reporterilor înainte de o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, miercuri, că Israelul e de acord cu o încetare a focului și preferă o soluție diplomatică. El a spus apoi Consiliului de Securitate că Iranul este punctul de legătură al violenței în regiune și că pacea necesită demontarea amenințării.

De cealaltă parte, ministrul iranian de Externe, Abbas Araqchi, a declarat reporterilor înainte de ședința consiliului că țara sa sprijină Hezbollah și nu va rămâne indiferentă dacă conflictul din Liban se va intensifica.

Premierul libanez, Najib Mikati, a salutat apelul pentru o încetare a focului și a spus că aplicarea lui depinde de disponibilitatea Israelului de a aplica rezoluțiile internaționale.

Aproape jumătate de milion de persoane ar fi fost strămutate în Liban, a declarat ministrul de Externe. În Beirut, mii de persoane strămutate din sudul Libanului se adăpostesc în școli și alte clădiri.

Atacurile aeriene israeliene din această săptămână au vizat liderii Hezbollah și au lovit sute de ținte adânc în interiorul Libanului, după ce sute de mii de oameni au fugit din regiunea de graniță, iar grupul a lansat atacuri cu rachete asupra Israelului.

Într-un mesaj video în care nu a făcut niciun comentariu cu privire la eforturile diplomatice de a asigura o încetare a focului, Netanyahu a spus că Hezbollah este lovit mai puternic decât și-ar fi putut imagina vreodată.

Israelul a făcut o prioritate din securizarea graniței sale de nord și vrea să aducă înapoi aproximativ 70.000 de rezidenți strămutați din cauza schimburilor de focuri aproape zilnice de la izbucnirea războiului din octombrie între Israel și Hamas în Gaza.

Știre preluată de la Europa Liberă România

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te