SUA: „Suntem angajați să apărăm aliații NATO, sprijinim Lituania”

Un avion american la baza militară din Siauliai, Lituania

Un avion american la baza militară din Siauliai, Lituania

„Statele Unite își vor respecta angajamentele față de Lituania, țară membră în NATO” – o declarație care a urmat amenințărilor formulate de Moscova, care a avertizat Lituania, în legătură cu restricțiile impuse transportului pe calea ferată către Kaliningrad.

Your browser doesn’t support HTML5

„Sprijinim Lituania”. SUA reacționează la amenințările Rusiei

„Suntem angajați să apărăm aliații NATO, sprijinim Lituania”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, precizând că se referă în mod specific la articolul 5 – premisa că un atac împotriva unui stat membru, constituie un atac împotriva tuturor.

Lituania, țară membră atât în NATO, cât și în Uniunea Europeană, este unul dintre criticii cei mai acerbi ai invaziei ruse în Ucraina. Lituania a anunțat că va restricționa traficul feroviar de mărfuri către Kaliningrad, o exclavă rusă izolată la Marea Baltică, aflată între Lituania și Polonia. Rusia a avertizat că va răspunde cu acțiuni „ostile”.

Price a mai spus că Statele Unite salută „măsurile economice fără precedent” luate de Lituania și alte țări, în urma invaziei.

Întrebat în legătură cu avertismentul rus, Price a spus că nu dorește să speculeze ce înseamnă acest avertisment în realitate și nu vrea nici să-i ofere mai multă vizibilitate.

### Vezi și... ### Noi tensiuni în jurul enclavei Kaliningrad, fragilă frontieră între NATO și Rusia

Analizând o recentă alocuțiune a lui Putin, în care acesta a învinuit Occidentul pentru actuala situație, Bradley Woodworth, profesor la Universitatea New Haven, reia concluziile liderului de la Kremlin că viitorul ar aparține celor puternici și influenți. „Este clar că regulile și evoluțiile noii ordini mondiale vor fi create de state puternice și suverane, care nu urmează calea indicată de alții”, a spus Putin. „Rămâne de văzut, arată autorul articolului din The Hill, cât de eficace va fi această strategie pentru cooperarea globală”.

Deocamdată, în joc este Kaliningradul, o locație cheie, unde își are sediul flota rusă de la Marea Baltică și o regiune unde Rusia a amplasat în trecut rachete balistice Iskander capabile să poarte încărcătură nucleară.

### Vezi și... ### NATO și „coridorul Suwalki”: o amenințare uitată