SUA susțin că rușii cumpără drone iraniene înainte de vizita lui Putin la Teheran

Drone militare într-un buncăr al armatei iraniene situat la o adâncime de o sută de metri

Casa Albă a făcut public ceea ce susține că sunt informații care arată că oficialii ruși au vizitat recent un aerodrom din Iran pentru a vedea dronele militare pe care doresc să le achiziționeze pentru a le folosi în invazia în curs de desfășurare în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a intensificat relațiile cu Teheranul în ultima vreme și urmează să viziteze Iranul săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu președinții iranian și turc. Teheranul a respins săptămâna aceasta sugestiile că este pregătit să furnizeze Rusiei astfel de drone purtătoare de rachete.

Consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că oficialii iranieni au prezentat dronele oficialilor ruși pe aerodromul din Kashan, în centrul Iranului, pe 8 iunie și 15 iulie. „Acest lucru sugerează interesul sporit al Rusiei pentru achiziționarea de drone iraniene capabile de atac", a declarat Sullivan.

Dronele au jucat un rol important în conflictul care durează de patru luni în Ucraina. Pe 15 iulie, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian i-a transmis prin telefon omologului său ucrainean Dmitro Kuleba că informațiile privind dronele iraniene cu destinația Rusia sunt „nefondate”.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Va cumpăra Putin drone de la iranieni?