SUA: Unul din potențialii candidați republicani la prezidențiale a criticat sprijinul american pentru Ucraina

Guvernatorului din Florida Ron DeSantis

Câțiva senatori republicani au respins declarații ale guvernatorului din Florida, Ron DeSantis care a criticat sprijinul american pentru Ucraina, împotriva agresiunii ruse. Dat fiind faptul că DeSantis este un posibil candidat cu șanse la președinție, această situație ilustrează diviziunile care există în partid cu privire la această chestiune.

Your browser doesn’t support HTML5

SUA: Unul din potențialii candidați republicani la prezidențiale a criticat sprijinul american pentru Ucraina

Cei mai mulți politicieni aleși republicani, la nivel federal, sprijină Ucraina. DeSantis a declarat la rețeaua de televiziune FOX, aliniindu-se cu fostul președinte Trump că nu este în interesul vital de securitate al Statelor Unite să se amestece și mai mult în ceea ce a numit o „dispută teritorială între Ucraina și Rusia”.

Acest răspuns a fost la un chestionar, lansat de realizatorul de televiziune Tucker Carlson pentru toți candidații prezidențiali potențiali din Partidul Republican. Trump a spus și el că a înfrunta Rusia în Ucraina nu este în interesul vital de securitate al Americii. În replică, senatorul republican de Texas, John Cornyn s-a declarat „deranjat” de poziția lui DeSantis.

„Cred că este un om deștept. Vreau să aflu mai mult despre ce a spus și sper că nu crede că va trebui să îmbrățișeze această linie a lui Tucker Carlson pentru a câștiga preliminariile” – a spus senatorul. Apoi Cornyn a repetat pe Twitter un comentariu care-i aparține lui Jay Nordlinger de la National Review care a scris „DeSantis dă dovadă că nu înțelege o chestiune crucială”. Tot pe mediile de socializare senatorul Lindsey Graham a scris „pentru cei care cred că invazia barbară și neprovocată a Rusiei în Ucraina nu este o prioritate pentru America – nu înțelegeți multe”.

El a continuat „cei care și-au făcut un calcul greșit cu privire la intențiile lui Hitler au deschis calea unui război mai amplu și au pierdut ocazii multiple să-l oprească la timp. Acum nu este momentul să repetăm greșelile trecutului”. Senatorul Marco Rubio a declarat într-un program de radio conservator „nu este vorba despre o dispută teritorială așa cum nu ar fi o dispută teritorială dacă America decide că vrea să invadeze Canada sau să preia Bahamas”.