SUA vor trimite „cât se poate de repede” un răspuns Iranului în legătură cu propunerea nucleară

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price

Statele Unite au ripostat la acuzațiile iraniene privind întârzierea discuțiilor indirecte menite să revigoreze acordul nuclear din 2015, afirmând că lucrează cât de repede pot pentru a elabora un răspuns adecvat la comentariile Teheranului cu privire la un proiect de text prezentat de Uniunea Europeană.

La 22 august, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat, de asemenea, că Washingtonul a fost încurajat de faptul că Iranul pare să renunțe la unele dintre cererile sale, cum ar fi renunțarea la desemnarea ca grupare teroristă a Corpului Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC), dar a adăugat că există încă probleme nerezolvate care trebuie rezolvate.

### Vezi și... ### Iranul acuză SUA că blochează discuțiile nucleare

Price a vorbit la câteva ore după ce Iranul a afirmat că Washingtonul „tergiversează” negocierile indirecte pentru salvarea acordului nuclear istoric și a declarat că un schimb de prizonieri cu Statele Unite nu are legătură cu negocierile nucleare.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, a declarat la 22 august, în cadrul unei conferințe de presă la Teheran, că doar câteva puncte mai trebuie rezolvate în cadrul discuțiilor, însă acestea sunt foarte importante.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că în această săptămână ar putea avea loc noi discuții privind relansarea acordului. Borrell a spus că negocierile au mers atât de departe cât se putea merge și că „acesta este punctul de inflexiune”, deoarece se așteaptă răspunsul iranian.

### Vezi și... ### SUA și UE studiază răspunsul Iranului la textul „final” al acordului nuclear