SUA vor trimite Ucrainei încă patru sisteme mobile de rachetă HIMARS

Statele Unite vor trimite încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) în Ucraina, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la 20 iulie, după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că „sarcinile” militare ale Moscovei în Ucraina depășesc acum regiunea estică Donbas.

Austin a declarat jurnaliștilor de la Pentagon că Ucraina a folosit excelent HIMARS trimise până acum. El a spus că Rusia își continuă „necruțătoarele bombardamente”, iar Ucraina are nevoie de puterea de foc și de muniție pentru a rezista acestui baraj de artilerie și pentru a riposta.

HIMARS au o rază de acțiune mai mare și sunt mai precise decât artileria din epoca sovietică din arsenalul Ucrainei, iar oficialii ucraineni au declarat că desfășurarea lor a fost esențială în lupta pentru respingerea trupelor rusești și pentru a lovi liniile de aprovizionare ale acestora.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a cerut Washingtonului să trimită mai multe HIMARS, afirmând că forțele Kievului le-au folosit pentru a distruge aproximativ 30 de stații de comandă și depozite de muniție rusești. Cele patru HIMARS suplimentare vor ridica la 16 numărul celor trimise de Statele Unite. Generalul american Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, a declarat că niciunul dintre sistemele trimise până acum nu a fost distrus de forțele rusești.

### Vezi și... ### Cum funcționează HIMARS, sistemul american de rachete promis Ucrainei