SUA îl acuză pe miliardarul rus Oleg Deripaska de încălcarea sancțiunilor

Oligarhul rus Oleg Deripaska

Statele Unite l-au acuzat pe miliardarul rus Oleg Deripaska de încălcarea sancțiunilor pentru că a cheltuit sute de mii de dolari pentru a aranja ca partenera sa să fie transportată de două ori în Statele Unite pentru a da naștere copilului său.

### Vezi și... ### „Stalinizarea Rusiei”, naivitatea Papei și cei 7 oligarhi din Londongrad

Au fost încălcate astfel sancțiunile americane impuse în 2018 împotriva lui Deripaska, în vârstă de 52 de ani, din cauza legăturilor sale strânse cu guvernul rus și a anexării de către acesta a regiunii ucrainene Crimeea, a precizat Departamentul de Justiție într-un comunicat de presă.

Departamentul de Justiție a desecretizat acuzațiile pe 29 septembrie, după o investigație de cel puțin un an privind afacerile magnatului în Statele Unite.

Departamentul a declarat că Natalia Bardakova, 45 de ani, cetățean rus, și Olga Șriki, 42 de ani, cetățean american naturalizat, l-au ajutat pe Deripaska să aranjeze ca Ekaterina Voronina, 33 de ani, să călătorească în SUA cu un avion privat cu o viză de turism în 2020 și din nou în 2022 pentru a naște. Copilul s-a născut în SUA și a primit automat cetățenia americană. Dar în iunie 2022, Ekaterinei Voronina i s-a refuzat intrarea pentru că a ascuns că magnatul îi finanța călătoria. Doar una dintre cele patru persoane acuzate în rechizitoriu - Șriki - a fost arestată.

### Vezi și... ### Cele mai importante dezvăluiri de corupție făcute de Navalnîi