SUA și NATO au transmis Rusiei răspunsuri în scris la solicitările de a revizui arhitectura de securitate în Europa

Statele Unite și NATO spun că au transmis Rusiei răspunsuri în scris la solicitările de a revizui arhitectura de securitate în Europa, pe care aceasta le-a adresat Occidentului în luna decembrie, în timp ce își masa forțele la granițele Ucrainei.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a spus că scrisoarea Statelor Unite conține o evaluare principială și pragmatică a preocupărilor exprimate de Rusia și propune o „cale diplomatică serioasă” de urmat, în cazul în care Rusia optează pentru diplomație. Blinken le-a spus jurnaliștilor că Statele Unite sunt deschise dialogului, dar că există „principii de bază” pe care se angajează să le „sprijine și apere”, inclusiv „suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dreptul statelor de a-și alege aranjamentele și alianțele de securitate” din care să facă parte.

### Vezi și... ### Ce scrie în răspunsul Statelor Unite transmis Moscovei?

Secretarul de stat american a spus că va vorbi cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în zilele următoare, în privința răspunsului rus.

Un oficial NATO a declarat pe 26 ianuarie că și alianța militară occidentală și-a „transmis propunerile Rusiei în această după-amiază, în paralel cu Statele Unite”.

În solicitările adresate Occidentului în luna decembrie, Rusia a cerut, între altele, garanții că Ucraina nu va fi admisă în NATO, dar și retragerea unor forțe NATO din țări membre ale Europei de est.

### Vezi și... ### Flota militară rusă a anunțat ample manevre în Marea Neagră

Cererile au fost adresate în paralel cu masarea a peste 100 de mii de militari ruși la granițele Ucrainei și lansarea unei serii de exerciții militare terestre și maritime. Manevrele ruse au cauzat îngrijorări privind o posibilă nouă incursiune a Rusiei în Ucraina, după ce a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014. Moscova dezminte că ar pregăti vreun atac.