SUA și principalii aliați europeni avertizează din nou Moscova în legătură cu Ucraina

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și principalii aliați ai Washington-ului în Europa au lansat un nou avertisment Moscovei că riscă „urmări grave” dacă va acționa agresiv față de Ucraina.

Aflat la Berlin, Antony Blinken a declarat joi, 20 ianuarie, la o întâlnire cu omologii săi din Germania, Franța și Marea Britanie că dacă trupele ruse trec de granița cu Ucraina, va exista un „răspuns rapid și sever din partea Statelor Unite și a aliaților săi”.

### Vezi și... ### Ucraina: ultimul balet diplomatic dintre Washington și Moscova

Vorbind la o conferință de presă comună cu Blinken, ministrul german de externe Annalena Baerbock a îndemnat „Rusia să ia măsuri pentru o detensionare” a situației. „Orice acțiune agresivă ar putea avea consecințe grave”, a spus Baerbock. Declarațiile au fost făcute în ajunul întâlnirii dintre Antony Blinken și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

În cadrul unei conferințe ținute pe 20 ianuarie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova, a numit îngrijorările occidentale „speculații” ce sunt „parte a unei campanii menite să acopere încercările vest-ului de a organiza provocări la scară largă, inclusiv militare, ce pot avea consecințe tragice pentru securitatea regională și globală”.

### Vezi și... ### NATO și nordicii în stare de alertă în fața Rusiei

Miercuri, 19 ianuarie, vorbind în timpul unei ample conferințe de presă, pentru a marca primul său an de mandat, președintele SUA Joe Biden a

repetat avertismentul că un atac asupra Ucrainei ar fi un „dezastru pentru Rusia” și va cauza pierderi de vieți omenești, consecințe economice și un impact politic enorm asupra Moscovei.