SUA și Ucraina își reafirmă angajamentul pentru diplomație în fața consolidării militare rusești

Președinții Volodimir Zelenski (stânga) și Joe Biden (dreapta)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele american Joe Biden au subliniat importanța continuării eforturilor diplomatice și a măsurilor de descurajare ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei, se arată într-un comunicat al Casei Albe, difuzat după discuția telefonică a celor doi, din 13 februarie.

Biden și-a repetat angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și s-a angajat să „răspundă rapid” în cazul unei „noi agresiuni rusești împotriva Ucrainei”.

Serviciul de presă al lui Zelenski a anunțat că președintele ucrainean l-a invitat pe Biden să vină la Kiev „în zilele următoare”. „Sunt convins că vizita dumneavoastră la Kiev în următoarele zile (...) ar fi un semnal puternic și ar ajuta la stabilizarea situației”, a declarat Zelenski.

Conversația telefonică a avut loc în timp ce puterile occidentale au continuat să îl îndemne pe președintele rus Vladimir Putin să dezamorseze tensiunile, iar mai multe state și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, pe fondul îngrijorărilor că Moscova ar putea fi în pragul unei acțiuni militare împotriva vecinului său.

Pe 13 februarie, Washingtonul și-a mărit estimarea privind numărul de trupe rusești acumulate la granița ucraineană de la 100 de mii la 130 de mii.

### Vezi și... ### Convorbire telefonică Nicu Popescu și Dmitro Kuleba pe tema tensiunilor de la granița Ucrainei cu Rusia 

De asemenea, Ucraina a solicitat o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în termen de 48 de ore, pentru a discuta despre acumularea de forțe rusești de la granițele sale. Ministrul de externe de la Kiev Dmitro Kuleba a scris duminică pe Twitter că întâlnirea a fost solicitată după ce Moscova nu a răspuns la cererea sa din 11 februarie de a-i oferi „explicații detaliate” despre activitățile militare rusești în apropierea teritoriului Ucrainei, în baza așa-numitului document de la Viena al OSCE din 2011, care conține un mecanism de reducere a riscurilor de securitate. Kuleba a cerut Rusiei să-și îndeplinească angajamentele privind transparența militară pentru a reduce tensiunile și a spori securitatea pentru toate statele participante.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat duminică, 13 februarie, că decizia Statelor Unite de a evacua cea mai mare parte a personalului său de la ambasada de la Kiev a fost justificată de amenințarea unei invazii rusești, pe care a numit-o „destul de iminentă”. Iar consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat, tot duminică, că o invazie rusească în Ucraina ar putea începe „în orice zi”, inclusiv în ultima săptămână a Jocurilor Olimpice de la Beijing, care se încheie pe 20 februarie.