SUA și UE studiază răspunsul Iranului la textul „final” al acordului nuclear

Negociatorul-șef al Iranului, Ali Bagheri Kani

Statele Unite și Uniunea Europeană au declarat că examinează răspunsul Iranului la un proiect „final” de acord nuclear cu puterile mondiale, după ce Teheranul a declarat că și-a prezentat punctul de vedere coordonatorului UE pentru discuții cu o zi mai devreme.

Autoritățile de la Washington au declarat că a transmis deja răspunsul diplomatului de rang înalt al UE, Josep Borrell. „Toată lumea studiază răspunsul și nu este acum momentul să speculăm asupra posibilelor evoluții”, a declarat o purtătoare de cuvânt a lui Borrell.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite „au primit comentariile Iranului prin intermediul UE și le studiază”, adăugând: „Împărtășim opiniile noastre cu UE”.

Prețurile mondiale ale petrolului par să se fi relaxat marți 16 august în așteptarea unui posibil acord care să scoată Iranul din impasul de doi ani, de când președintele american Joe Biden a preluat mandatul promițând să readucă la viață acordul suspendat.

Agențiile de presă oficiale și semioficiale din Iran au sugerat că este probabilă încheierea unui acord, dar au reiterat cererile Teheranului de concesii nespecificate din partea Statelor Unite. Agenția de știri IRNA a declarat că „un acord va fi încheiat, dacă Statele Unite vor reacționa cu realism și flexibilitate” la răspunsul iranian. Agenția de știri ISNA anunța pe 16 august că Teheranul se așteaptă la un răspuns din partea „celeilalte părți” în termen de două zile.

### Vezi și... ### SUA, pregătite să încheie un acord nuclear cu Iranul pe baza „proiectului” negociatorilor UE