Sub amenințarea unei noi ofensive rusești, continuă evacuarea locuitorilor din Kupiansk

Viktoria Ciumak și fiica de 4 ani, Lilia, într-o ambulanță operată de voluntari în Kupiansk, pe 14 august.

Așezările de lângă Kupiansk sunt evacuate din nou, în timp ce forțele ruse își intensifică eforturile de a străpunge liniile frontului ucrainean la est de râul Oskil.

Evhen Kiricenko, voluntar într-o organizație umanitară, o ajută pe Nina Sitnikova să ajungă la o mașină cu care să fie evacuată.

Kievul a avertizat că Moscova a masat peste 100.000 de soldați în zonă, pregătindu-se pentru un efort reînnoit de a captura teritoriul ucrainean.

În bucătăria părăsită, oalele au rămas pe aragaz după evacuarea Ninei Sitnikova.

Statul Major ucrainean a raportat pe 14 august că au avut loc 33 de confruntări armate în ziua precedentă, lupte sângeroase purtându-se în sectorul Kupiansk.
 

Kiricenko încearcă să intre într-un bloc de locuit cu litera Z scrisă pe ea, simbol al armatei ruse.

Kupianskul a fost sub controlul Rusiei, dar a fost recucerit în septembrie 2022, în timpul unei contraofensive ucrainene.

„Nu vreau să fiu evacuată!” îi spune această femeie în vârstă lui Kiricenko.

 

Un alt locuitor în vârstă, Vasili, le spune și voluntarilor el că dorește să rămână în casa lui.

Irina Solodka stinge luminile din casă după ce a acceptat să fie evacuată.

Voluntarii merg din localitate în localitate pentru a evacua civilii.

Lilia își așază rochița coborând din ambulanța cu care a fost evacuată.

După ce au fost evacuați, oamenii au ajuns la adăpost, într-un cămin pentru evacuați amenajat de Crucea Roșie Ucraineană.

Rusia controlează încă aproximativ o cincime din Ucraina, inclusiv peninsula Crimeea la Marea Neagră și peste 90% din regiunea Lugansk din est, precum și zone din regiunile Donețk, Zaporojie și Herson. Teritoriul ocupat include, de asemenea, cea mai mare parte a coastei Ucrainei.

Voluntarii se întrec împotriva cronometrului pentru a evacua civilii ucraineni din districtul nord-estic Kupiansk, pe fondul informațiilor despre o acumulare masivă de trupe rusești și al tirurilor de rachete tot mai intense.