Sub talibani: Chiar și manechinele trebuie să fie acoperite cu glugă și măști

Talibanii interpretează cu strictețe legile islamice care interzic crearea statuilor și expunerea imaginilor cu forme umane, deoarece acestea ar putea fi venerate ca idoli. De la preluarea puterii în 2021, grupul islamist a organizat, de asemenea, o campanie represivă pentru a ține femeile departe de ochii publicului.
 
 

La început, Ministerul taliban al moravurilor și virtuților a decretat că toate manechinele trebuie să fie îndepărtate din vitrinele magazinelor sau să fie decapitate.
 

Vânzătorii s-au plâns că nu-și pot expune hainele în mod corespunzător, ceea ce a dus la această soluție de compromis.

Proprietarii de magazine trebuie să creeze un echilibru între respectarea legilor impuse de talibani și încercarea de a atrage clienții.

„Nu pot să acopăr capetele manechinelor cu plastic sau cu lucruri dizgrațioase, pentru că mi-ar face vitrina și magazinul să arate urât", spune un comerciant pe nume Bashir. La fel ca alți proprietari de magazine, el și-a dat doar prenumele pentru că se teme de represalii.

Restricțiile au venit în vremuri grele pentru proprietarii de magazine. Economia s-a prăbușit de la preluarea puterii de către talibani și de la întreruperea ajutorului internațional care a urmat.

Rochiile de mireasă, în mod tradițional foarte complexe și presupunând mult efort creativ și artistic, au fost întotdeauna populare în Afganistan. Sub regimul taliban, nunțile sunt una dintre puținele ocazii pe care le mai au femeile pentru a se îmbrăca frumos. Dar, date fiind veniturile afganilor tot mai limitate, ținutele au devenit mai puțin elaborate.

Bashir a spus că vânzările sale sunt la jumătate față de cum erau înainte. "Cumpărarea de rochii de mireasă, de seară și tradiționale nu mai reprezintă o prioritate pentru oameni", a spus el. „Oamenii se gândesc mai mult la procurarea hranei și la supraviețuire”.

Un alt proprietar de magazin, Hakim, a aplicat foaie de aluminiu peste chipurile manechinelor sale. „Am găsit ocazia ca, din această amenințare și interdicție, să fac în așa fel ca manechinele să fie și mai atractive decât înainte", a spus el.

Un alt proprietar de magazin, Aziz, a declarat că agenții Ministerului Viciilor și Virtuții patrulează în mod regulat magazinele și centrele comerciale pentru a se asigura că manechinele sunt decapitate sau acoperite. Justificările talibanilor îl fac să fie sarcastic. „Toată lumea știe că manechinele nu sunt idoli și că nimeni nu se va închina la ele. În toate țările musulmane, manechinele sunt folosite pentru a expune haine.”

Inițial, talibanii au declarat că nu vor impune aceleași reguli dure asupra societății ca în timpul primei perioade când s-au aflat la putere, în perioada 1996-2001. Dar, treptat, au a impus tot mai multe restricții, în special în cazul femeilor, care trebuie să își acopere fața atunci când ies afară.
 

"Când le văd, simt că și aceste manechine sunt de asemenea captive, prinse în capcană și am un sentiment de teamă", a spus Rahima, o femeie care și-a dat doar prenumele.  „Mă văd pe mine însămi în spatele acestor vitrine: o femeie afgană privată de toate drepturile sale.”