Sub tirul artileriei ruse, printre ruinele orașului ucrainean Vuhledar

În jurul orei 5 dimineața am pornit spre Vuhledar, în regiunea Donețk, în estul Ucrainei. Aburul de la centrala termică Kurahiv se ridică pe cerul din zori în timp ce conducem.

Turnurile minei de cărbune Vuhledar văzute în timpul deplasării spre orașul asediat.

Condusul dis-de-dimineață, înainte de răsăritul soarelui, reduce riscul de a fi ținta unor drone kamikaze rusești. Pe aceste drumuri estice sunt folosite și cvadricopterele care aruncă bombe țintind echipamente militare și, uneori, chiar autoturisme.

Un soldat trece pe lângă blocurile în ruină din Vuhledar. În oraș trăiau, înainte de război, aproximativ 14 mii de oameni. Acum, au mai rămas doar câteva sute de civili - și armata ucraineană.

O biserică avariată în Vuhledar.

Locuitorii rămași în oraș se bazează pe voluntari și pe armata ucraineană pentru a le aproviziona cu alimente și medicamente.

Ruinele unei clădiri din Vuhledar. Numele orașului înseamnă "dar de cărbune".

Din martie 2022, forțele rusești au încercat în repetate rânduri să ia cu asalt orașul.

Bicicleta unui copil într-o curte plină de moloz.

În ianuarie 2023, se pare că un asalt rusesc masiv asupra Vuhledar s-a prăbușit cu pierderea a numeroase tancuri și vehicule blindate și a sute de soldați ruși.

Un soldat ucrainean monitorizează pozițiile rusești în timp ce pilotează o dronă dintr-o clădire din Vuhledar. Orașul se află în apropierea unei autostrăzi și a unei linii de cale ferată cruciale din punct de vedere strategic.

Un bloc de locuințe incendiat.

Locuitorii rămași în Vuhledar supraviețuiesc acum în cea mai mare parte sub pământ, în subsoluri care oferă adăpost împotriva schijelor de șrapnel care ricoșează frecvent pe străzi.

În timpul pe care îl petrecem în orașul de pe linia frontului, Vuhledarul este lovit de diverse proiectile venite dinspre pozițiile rusești.

În oraș, bombardat zi de zi de armata rusă, aproape că nu mai există clădiri care să nu fi fost deteriorate.

Urmele vieții pașnice văzute prin ferestrele distruse de explozii.

Fotografiile din această galerie au fost realizate la sfârșitul lunii septembrie și publicate pe 12 octombrie. Armata ucraineană solicită adesea embargouri îndelungate înainte ca fotografiile făcute în regiunile unde sunt desfășurate trupe să poată fi publicate.

Fotograful RFE/RL, Serhi Nujnenko, a avut acces la pozițiile ucrainene din orașul Vuhledar din estul țării. Orașul a fost atacat aproape constant de forțele rusești de la începutul invaziei.