Subsecretarul de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland, în vizită la Moscova

Victoria Nuland

O diplomată americană de rang înalt, Victoria Nuland, a început o vizită de două zile la Moscova, pe 11 septembrie, după ce autoritățile ruse i-au ridicat o interdicție de călătorie.

Presa de stat rusă a relatat că Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice, se va întâlni cu Dmitri Kozak, șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kremlin și emisar al lui Vladimir Putin pentru conflictul din estul Ucrainei.

În pregătirea vizitei, Moscova a fost de acord să ridice sancțiunile personale împotriva lui Nuland, care ar fi împiedicat-o să intre în Rusia. În schimb, Statele Unite au eliminat un oficial rus din lista americană a rușilor sancționați. Presa rusă a relatat că acesta ar fi Konstantin Voronțov, directorul interimar adjunct al departamentului de neproliferare și control al armelor al Ministerului de Externe.

Statele Unite și alte țări au impus sancțiuni împotriva multor indivizi și entități rusești ca urmare a anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 și acordării de sprijin militar, politic și economic separatiștilor pro-ruși din Donbas, sprijin pe care Moscova îl neagă.

Agenda vizitei lui Nuland mai include întâlniri cu șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kremlin, cu Iuri Ușakov, consilier al președintelui rus, și cu Serghei Riabkov, ministru adjunct de externe. După Moscova, diplomata americană va călători la Beirut și Londra.