Suedia oferă nouă milioane de euro pentru compensații la energie | Serviciul 112 trece în gestiunea Ministerului de Interne

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Suedia donează 26 de milioane de euro pentru aprovizionarea cu energie și eficiența energetică a R. Moldova, a anunțat Ambasada Suediei la Chișinău, citat de Ziarul de Gardă. Suportul va sprijini gospodăriile vulnerabile din R. Moldova în timpul iernii și va contribui la eficiența energetică pe termen lung și la extinderea infrastructurii în țară. Din sprijinul total de 26 de milioane de euro, 17 milioane de euro vor fi direcționate către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – pentru a sprijini activitatea lor în R. Moldova. Alte 9 milioane de euro vor merge către Fondul de Reducere al Vulnerabilității Energetice creat de Moldova și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru a sprijini gospodăriile deosebit de vulnerabile în timpul iernii.
  • Newsmaker.md scrie că Ion Secrieru, judecător în cadrul Curții de Apel Chișinău, a ajuns în vizorul inspectorilor de integritate. Potrivit unui proces verbal, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a început să-i verifice averea după ce a constatat că deține două automobile scumpe, valoarea cărora depășește veniturile pe care le obține. În același timp, în ultima declarație de avere depusă, Ion Secrieru a indicat că ar deține doar o singură mașină. Este vorba despre Land Rover Range Rover Evoque din 2020, pe care Secrieru l-a cumpărat în 2021 cu 788 547 de lei. Iar cel de-al doilea automobil este un Land Rover Discovery fabricat în 2023, care a fost cumpărat în 2023 și care, potrivit anunțurilor publice, costă peste €61 000. În urma verificărilor, inspectorul de integritate principal al ANI Ion Crețu a primit confirmare că cele două automobile au fost achiziționate de Ion Secrieru și a stabilit că valoarea acestora este „exorbitantă”.
  • PSRM a contestat la Curtea Constituțională reforma patentelor, titrează jurnal.md. Socialiștii au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat opinia magistraților cu privire la legalitatea deciziei autorităților de a anula activitatea în bază de patentă și trecerea la un regim fiscal simplificat – activitatea independentă.
  • Serviciul național unic pentru apeluri de urgență 112 trece din subordinea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne, transmite tv8.md. O decizie în acest sens a fost luată miercuri de către Guvern. Astfel, autoritățile își propun să dezvolte capacitățile de reacție la apelurile de urgență.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populară postarea știri.md despre medicul moldovean Vlad Brașoveanu care a salvat sute de oameni datorită operațiilor de transplant de ficat pe care le face în România și în Republica Moldova. Una dintre realizările lui Brașoveanu este programul de transplant hepatic înființat la Chișinău în anul 2013.
  • Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților postarea tv8.md în care se scrie că șoferii care urcă la volan în stare de ebrietate și provoacă accidente rutiere, dar și șoferii care au părăsit locul accidentului ar putea fi sancționați mai dur. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de deputații majorității parlamentare. Astfel, conducătorii auto în stare de ebrietate care au provocat accidente soldate cu vătămarea gravă a sănătății sau decesul persoanei, riscă 15 ani de privațiune de libertate. Până acum, pedeapsa maximă era de 12 ani de închisoare.