Suedia se pregătește pentru epoca NATO

Croitoreasa Tove Lycke lucrează la un steag NATO într-un atelier din apropiere de Stockholm, Suedia.

Suedia a aderat oficial la NATO pe 7 martie, la doi ani după ce a depus cererea de aderare la alianța militară, în urma invaziei Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022.
 

Un catarg gol în curtea de onoare de la sediul NATO din Bruxelles, Belgia.

O ceremonie oficială la care va fi adăugat steagul Suediei alături de drapelele celor 31 de țări membre ale NATO va avea loc pe 11 martie la sediul alianței din Bruxelles.

Soldați finlandezi la un antrenament alături de trupe suedeze în timpul exercițiului NATO Nordic Response din Hetta, Finlanda, la 5 martie.

Atât Suedia, cât și Finlanda (care a aderat la NATO în aprilie 2023), au renunțat la politicile de lungă durată de neutralitate militară după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
 

Un avion american Lancer (centru stânga) și un Stratofortress (centru dreapta), escortate de două avioane de vânătoare suedeze Gripen zboară deasupra orașului Stockholm la 6 martie.

Zborul acestor avioane deasupra capitalei suedeze a făcut parte dintr-un exercițiu comun între armatele americană și suedeză.

 

Un echipaj aerian pregătește un avion Gripen pentru decolare la o bază aeriană din nordul Suediei, pe 4 martie.

Suedezii s-au opus în mare măsură perspectivei de aderare la NATO până la invazia rusă din Ucraina. Un sondaj realizat în zilele de după invazie a arătat că 41% dintre suedezi erau în favoarea aderării la alianță, în timp ce 35% se opuneau, iar restul respondenților erau nesiguri.

Un pușcaș marin suedez privește spre o navă de război americană în timpul unui exercițiu de antrenament comun, la 1 martie. 

O mare parte a pregătirii pentru aderarea Suediei la NATO a fost finalizată în timpul lungului proces de aderare a Stockholmului la alianță.

O barcă de asalt suedeză se apropie de o navă de război americană în timpul unui exercițiu pe 29 februarie.  

La sfârșitul anului 2023, Stockholmul și Washingtonul au semnat un acord prin care armata americană primește acces la bazele suedeze. Acordul permite și depozitarea de arme și muniții în țara nordică.

 

Soldați suedezi participând la ceremonia de schimbare a gărzii în fața palatului regal din Stockholm, la 7 martie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în aceeași zi că aderarea Suediei „face ca NATO să fie mai puternică, Suedia mai sigură și întreaga alianță mai sigură” și a adăugat: „Aștept cu nerăbdare să ridic steagul lor, luni [11 martie], la sediul NATO”.
 

Un pușcaș marin suedez se află pe puntea unei bărci de asalt în largul coastelor norvegiene în timpul unui exercițiu comun, la 1 martie.

Rusia a acuzat NATO că urmărește să alimenteze conflictul pentru teritoriile din Arctica. Konstantin Kosacev, vicepreședintele Camerei superioare a parlamentului rus, a declarat că aderarea Suediei la NATO a fost „un pas periculos al elitelor suedeze, cândva cumpătate, un pas care s-ar putea dovedi fatal”.

Soldați suedezi în timpul unui exercițiu militar în apropiere de Stockholm, la 27 februarie.

Țara nordică are în jur de 24.000 de militari activi și aproximativ 33.000 de rezerviști.

Steagurile sunt cusute și antrenamentele militare sunt intensificate în Suedia, în contextul în care țara nordică se alătură alianței militare NATO.