Your browser doesn’t support HTML5
Procesul de aderare a Suediei la NATO rămâne lansat, după ce ministrul justiției, Morgan Johansson, a supraviețuit marți unui vot de neîncredere care amenința să dea jos guvernul Magdalenei Andersson exact când se pregătește să împingă mai ferm cererea de aderare la NATO a țării, alături de cea a Finlandei.
În Finlanda, de asemenea, în fața amenințărilor hibride, la sfârșitul lunii mai, un exercițiu de combatere a dezinformarii ruse și chineze a reunit peste 80 de participanți și a mobilizat patru țări, la Helsinki.
Nu întâmplător, Centrul European de Excelență pentru Combaterea Amenințărilor Hibride, care cooperează cu UE și NATO, a fost inaugurat la Helsinki în 2017. Cu cei 1.340 km de granițe cu Rusia, micuța țară nordică de 5,5 milioane de locuitori a dezvoltat o solidă rezistenţă la încercările de destabilizare duse de Rusia.
### Vezi și... ### Atuurile nordice ale Alianței Nord-AtlanticePentru a da un singur exemplu, presa rusă de propagandă precum Sputnik și RT nu au reușit niciodată să se stabilească în Finlanda. Niciun jurnalist finlandez nu și-a dorit să lucreze acolo și finlandeza, o limbă rară, a îngreunat în trecut redactarea articolelor rusești, care erau adesea pline de erori.
Dar progrese în întărirea NATO se înregistrează și în Germania, unde guvernul creează un fond special pentru modernizarea Bundeswehr. Deputații germani au adoptat vineri, cu o foarte mare majoritate, o alocare de 100 de miliarde de euro pentru armată. O victorie politică pentru cancelarul Olaf Scholz, care a câștigat pentru asta sprijinul opoziției conservatoare.
Forțele Aeriene vor beneficia de cea mai mare parte din noul fond: 33,4 miliarde de euro, sau o treime din fondul special. Această sumă va fi folosită în special pentru plata celor 35 de avioane de vânătoare F-35 pe care guvernul german a decis să le cumpere de la producătorul american Lockheed Martin pentru a înlocui vechiul său Tornado, folosit încă din anii 1970.
Aderarea Finlandei și Suediei va întări NATO
Vreme de zeci de ani, Finlanda și Suedia și-au cultivat cu atenție neutralitatea. Din punct de vedere cultural, ele sunt ferm în tabăra vestică, dar până acum s-au ferit să-și irite vecinul uriaș cu arme nucleare, Rusia. Invadarea Ucrainei a determinat o regândire radicală, atât din partea guvernului, cât și a populației, oamenii întrebându-se dacă nu ar putea fi mai în siguranță până la urmă „în interiorul cortului”, adăpostindu-se sub protecția colectivă a NATO cunoscută sub numele de „Articolul 5”. Acest articol vede un atac asupra unui membru ca un atac asupra tuturor. Un sondaj recent din Finlanda a arătat că 62% dintre finlandezi sunt în favoarea aderării.
Cele două țări ar avea ocazia ideală de a-și depune cererea de aderare pe 28-30 iunie, în momentul summitului anual al NATO care se va ține la Madrid. Ar urma procedura formală a ratificării aderării Finlandei și Suediei la NATO de către parlamentele celorlalte 30 de țări membre, procedură care s-ar putea deja încheia în toamnă.
Rusia sе va regăsi atunci în fața faptului împlinit.
### Vezi și... ### NATO: o Turcie obstrucționistă rămâne o problemă spinoasă