Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.
Ştirile presei moldovene
Your browser doesn’t support HTML5
- Igor Dodon a fost reţinut, marţi, pentru 72 de ore, pentru trădare de Patrie, îmbogăţire ilicicită, corupere pasivă şi finanţare ilegală a partidului, citim în Anticoruptie.md. Procurorii care au efectuat marţi percheziţii la domiciliul fostului preşedinte au descoperit sume mari de bani, în diferite valute, obiecte de lux şi recipise care demonstrează că familia trăia pe picior larg. La domiciliul fostului şef al statului au fost descoperite mai multe seturi cu piese de şah, despre care se presupune că ar fi confecţionate din materiale preţioase. A fost găsit şi un set pentru cafea, care se presupune că ar fi confecţionat din aur, mai scrie Anticoruptie.md. O parte din obiectele găsite i-ar fi fost dăruite lui Igor Dodon de către persoane care au deţinut funcţii înalte în stat. De asemenea, au fost găsite probe despre persoane care au tangenţe cu schemele lui Dodon. Într-una din recipisele semnate de Galina Dodon descoperită de procurori, se arată că aceasta a plătit anul trecut 25.000 de euro doar pentru utilajele mobilierului de la bucătărie.
- „Confirmăm reținerea pe un termen de 72 de ore a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon”, a declarat Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii, scrie Newsmaker.md. Procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, a precizat că, pe parcursul zilei de ieri, au fost efectuate 10 percheziții în imobile și în 3 automobile în dosarul denumit generic „kuliok”. „O persoană a încercat să distrugă probele prin înghițire. Înscrisurile depistate la domiciliu confirmă tranzacțiile cu bunuri imobile ce depășesc suma de 700 mii de euro”, a adăugat procurorul. Mai citim că PSRM a organizat un protest în faţa Parlamentului. Socialiştii susțin că descinderile ar fi „un cadou” pentru președinta țării Maia Sandu, care a împlinit ieri 50 de ani. Președinția a menționat pentru NM că nu comentează declarațiile Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
- Pe 24 mai, Janis Mazeiks, ambasadorul UE la Chişinău, a acordat un interviu pentru Ziarul de Gardă. Întrebat de publicaţie ce crede despre perecheziţiile la casa lui Igor Dodon, Mazeiks a spus următoarele: “Există aspectul politic şi noi vom urmări atent cum se desfăşoară lucrurile, căci e vorba de opoziţie, activitatea căreia nu trebuie obstrucţionată. În acelaşi timp, nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, deci dacă există motive pentru investigaţii, aceste investigaţii trebuie să aibă loc”.
- Prim-ministra Natalia Gavriliţa a vorbit la Forumul Economic Mondial de la Davos, scrie Agora.md. „Odată cu declanșarea războiului, instituțiile statului au reacționat în mod exemplar, luând decizii necesare pentru facilitarea accesului ucrainenilor pe teritoriul R. Moldova. Aceștia au putut intra în țara noastră chiar și în baza unor documente expirate, au primit suport și din partea voluntarilor, au fost cazați, asigurați cu hrană și produsele necesare. Ulterior, ne-am concentrat pe măsurile de susținere și integrare socială a refugiaților, prin asigurarea accesului la educație și piața muncii”, a spus Natalia Gavrilița.
- Interlopul moldovean Ion Gușan, alias Patron, capul unei grupări criminale internaționale, a fost încătușat în România, în baza unui mandat european de arest, citim în Jurnal.md. S-a întâmplat în urma unei operațiuni de amploare a autorităților de drept din Moldova, România și Franța, de anihilare a organizației criminale conduse de Patron și asociații săi. Sub egida unui grup operațional, la inițiativa Moldovei, Europol a reunit anchetatorii francezi și români care cooperează împreună o perioadă îndelungată de timp pentru a stabili o strategie comună și pentru a se pregăti pentru faza finală a investigației. În rezultat, au fost efectuate 50 de percheziții în Franța, România și Moldova, în urma cărora au fost arestați 13 cetățeni moldoveni (12 în Franța și unul în România).
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina, perecheziţiile făcute de procurori la domiciliul fostului preşedinte Dodon şi jubileul preşedintei Maia Sandu.
- Cea mai comentată postare pe Facebook, cea a Ziarului de Gardă, e un video realizat lângă casa lui Igor Dodon în timp ce erau făcute percheziţiile.
- O altă postare comentată de pe Facebook ne spune că potrivit surselor ZdG, percheziții au avut loc la Sadova, la casa părintească, la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihnă din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Igor Dodon este președinte.
- Pe Instagram aflăm din cea maii comentată postare, cea a TV8.md, că Președinta R. Moldova Maia Sandu a împlinit ieri vârsta de 50 de ani. Dacă anul trecut șefa statului nu a sărbătorit, având parte de o zi obișnuită cu mai multe ședințe de lucru programate, anul acesta, președinta a plecat în Statele Unite ale Americii într-o vizită neoficială. În 25 mai, ea va ține un discurs în faţa studenților de la Harvard Kennedy School. Cu doi ani în urmă, Maia Sandu a preferat să-și sărbătorească aniversarea printr-un salt cu parașuta. Maia Sandu s-a născut pe 24 mai 1972 în satul Risipeni, raionul Fălești, mai aflăm din textul postat.
- O altă postare de pe Instagram e despre cazul Marin Pavlescu. Procuratura municipiului Chișinău, sediul Buiucani a refuzat pornirea urmăririi penale pe presupuse fapte de dezertare în cazul militarului Marin Pavlescu, care nu s-a mai întors în unitatea militară pentru că ar fi fost intimidate de colegi din cauza orientării sale sexuale. Anunțul a fost făcut de avocata acestuia, Doina Ioana Străisteanu. „Fac publică decizia Procuraturii sectorului Buiucani din Chișinău de a refuza pornirea cauzei penale pe presupuse fapte de dezertare în baza denunțului adresat de Ministerul Apărării. Unul din motivele de a refuza pornirea cauzei penale este că s-a constatat că militarul în termen, prin faptul că nu s-a prezentat în unitatea militară după concediul de cinci zile, nu a avut scopul de a se eschiva de la serviciul militar. Acesta nu s-a prezentat deoarece este intimidat și hărțuit de către camarazi din cauza orientării lui homosexuale”, a declarat avocata.