Summit-ul Uniunea Europeană – Balcanii de vest, care a avut loc la Tirana, în Albania, nu s-a încheiat cu vreo decizie majoră, dar și-a atins scopul, cel puțin din perspectiva Bruxelles-ului: a reafirmat hotărârea participanților de a continua să facă front comun, pe fundalul războiului Rusiei în Ucraina.
Țelul aderării la Uniunea Europeană rămâne încă unul îndepărtat, dar Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia au primit semnale concrete că viitorul lor este în UE, în loc de simple promisiuni de aderare, remarcă AP.
La Tirana, președintele Consiliului European Charles Michel, a salutat summitul drept o „întâlnire simbolică” care le va cimenta viitorul în Europa.
### Vezi și... ### Tirana | Reuniune între liderii UE și cei ai țărilor din vestul BalcanilorSimbolism și roaming
Michel a subliniat însă și angajamentele concrete ale Uniunii Europene față de Balcanii de vest: sprijinul energetic masiv acordat acestor țări pentru a face față crizei energetice din Europa și lansarea procesului de reducere a taxelor de roaming pentru telefonia mobilă.
„Sunt absolut convins că viitorul copiilor noștri va fi mai sigur și mai prosper cu Balcanii de vest în Uniunea Europeană ” a mai spus Charles Michel reporterilor la Tirana.
UE a acordat deja celor șase țări balcanice ajutoare în valoare de un miliard de euro, pentru a le ajuta să facă față crizei energetice și exploziei prețurilor la alimente.
După Slovenia, Croația a fost singura țară din Balcani admisă în Uniunea Europeană, în 2013.
„De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, țările care priveau cu scepticism orice extindere spre Balcani, ca Franța și Olanda, au început să vadă avantajele geopolitice ale admiterii acestor țări”, remarcă Rikard Jozwiak, corespondentul Europei Libere pe probleme Europene, în cea mai mai recentă postare din blogul său „Europa extinsă”.
„În cursul verii, impasul Bulgaria-Macedonia de Nord a fost rezolvat”, reamintește Jozwiak, iar acum, declarația la care au lucrat oficialii europeni proclamă cu încredere că „UE își reconfirmă angajamentul deplin și fără echivoc față de perspectiva aderării la Uniunea Europeană a țărilor din Balcanii de Vest și solicită accelerarea procesului de aderare”.
„Chiar și cuvântul „extindere” apare din când în când (...)” , remarcă analistul Europei Libere.
Nicio certitudine
În schimb, Uniunea European așteaptă o solidaritate deplină din partea partenerilor din Balcanii de vest și dorește ca aceștia să fie pe deplin aliniați la politicile sale externe.
Aspect problematic, când vine vorba de Serbia, al cărei președinte, Aleksandar Vučić, susține că vrea integrarea țării în Uniunea Europeană, dar cultivă și legături cu Rusia.
### Vezi și... ### Vučić: Serbiei i s-a promis aderarea rapidă la UE, dacă-și schimbă politica legată de KosovoDeși reprezentanții Serbiei au votat în favoarea diferitelor rezoluții ONU care condamnă invazia rusă în Ucrainei, Vučić a refuzat să condamne în mod explicit Moscova, iar țara sa nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale.
„Balcanii de vest au decis să se angajeze pe calea europeană, dar este o stradă cu două sensuri”, a ținut să sublinieze Josep Borrell, șeful diplomației europene. „Ne așteptăm ca regiunea să facă reformele necesare dar și să demonstreze voința de a îmbrățișa ambițiile, principiile și spiritul Uniunii Europene. Mulți o fac, dar vedem și ezitări.”
La rândul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că războiul din Ucraina nu este numai „războiul devastator al Rusiei împotriva Ucrainei”, este și „întrebarea dacă autocrațiile și legea celui mai puternic vor prevala. Sau dacă democrația și statul de drept vor prevala”, a spus Von der Leyen. „Și această luptă este vizibilă și în Balcanii de vest, unde Rusia și China încearcă să-și exercita influență”.
### Vezi și... ### Bosnia-Herțegovina | Milorad Dodik, declarat câștigător al președinției după renumărarea voturilorÎn această vară, UE a început negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord după ani de întârzieri. După marea dezamăgire din iunie, când numai Moldova și Ucraina au primit, condiționat, statutul de țări-candidat la aderare, Bosnia-Herțegovina a făcut și ea un pas mic în această direcție în octombrie, când Comisia Europeană a recomandat să i se acorde același statut, remarcă AP.
Kosovo este încă la începutul procesului de integrarea europeană dar a anunțat deja că va solicita statutul de candidat în cursul acestei luni.
„Avem nevoie ca UE să treacă de la cuvinte la fapte”, a declarat președinta Kosovo, Vjosa Osmani.
Your browser doesn’t support HTML5