La Bruxelles este programat un summit de două zile al Uniunii Europene iar în ajunul reuniunii, Comisia Europeană a dat publicității primul raport despre starea statului de drept în țările membre. Raport în care a criticat reformele judiciare ale guvernelor maghiare și poloneze considerându-le „o sursă majoră de controverse” și „o serioasă îngrijorare”.
Bulgaria și România sunt, de asemenea, printre țările criticate în raport pentru deficiențe în asigurarea independenței sistemului judiciar.
### Vezi și... ### Președintele României și guvernul discută căi de îndreptare a legilor justiției
Raportul ar putea avea urmări asupra negocierilor asupra bugetului pe termen lung al blocului. Reamintim că liderii UE au convenit în principiu asupra unui pachet de redresare economică de 1,8 trilioane de euro pentru 2021-2027, dar încă nu au găsit un punct comun cu privire la mecanismul de distribuire a acestor fonduri.
La reuniune se va discuta și conflictul din Nagorno-Karabah, regiunea separatistă armeană din Azerbaidjan și posibila reactivare a sancțiunilor europene împotriva Belarus, ridicate în 2016. Ar fi o reacție la falsificarea alegerilor prezidențiale, câștigate oficial de Alexandr Lukașenka, dar contestate de sute de mii de belaruși și de lumea occidentală. UE nu a recunoscut realegerea lui Lukașenka, pe 9 august, pentru un al șaselea mandat consecutiv, deși acesta a și depus jurământul, la sfârșitul lunii septembrie, într-o ceremonie secretă.