Summit-ul G7: unitate în contracararea agresiunii rusești din Ucraina

Charles Michel, Mario Draghi, Justin Trudeau, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Joe Biden, Boris Johnson, Fumio Kishida și Ursula vond derLeyen

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat în Germania că G7 și NATO „vor continua să facă împreună tot ce le în putință pentru a se asigura că ucrainenii au ceea ce le trebuie pentru a respinge agresiunea rusească”

Sancțiunile occidentale contra Rusiei pentru invadarea Ucrainei au un „impact profund”, a adăugat Blinken într-un interviu pentru CNN la summit-ul G7. „Chiar dacă [Rusia] are venituri din petrol de pe urma prețurilor mai mari, nu le poate cheltui din cauza controalelor la export”, a adăugat șeful diplomației americane. Rusia „nu poate cumpăra ce are nevoie pentru modernizarea apărării, a tehnologiei, ceea ce înseamnă că întimp fiecare din acest sector va intra în declin.”

Unul din subiectele discutate la Schloss Elmau este plafonarea prețului la petrolul rusesc, a spus președintele Consiliului European Charles Michel.

Uniunea Europeană a impus șase runde de sancțiuni contra Rusiei, ultima dintre ele incluzând un embargo pe aproape toate importurile de țiței din Rusia până la sfârșitul anului.

Națiunile G7 „împart aceleași obiective - să reducă oxigenul din mașina de război a Rusiei, având grijă în același timp de economiile noastre”, a afirmat președintele Consiliului European Charles Michel la summit-ul G7 din Bavaria, relatează BBC. El a adăugat „războiul Rusiei a pus lumea în pericol”, afectând aprovizionarea cu alimente și combustibil, prețurile și securitatea.

Președintele Consiliului European a mai declarat că G7 și UE au o „unitate neclintită” în sprijinul lor pentru Ucraina, și că UE va continua să ofere sprijin financiar, umanitar și politic Ucrainei, și se angajează să ofere mai mult, să sprijine reconstrucția Ucrainei.

Charles Michel afirmă că războiul modelează și Uniunea Europeană, Ucraina și Moldova au statut de țară candidată, un statut ce va fi dat și altor națiuni care speră să urmeze.

Războiul înseamnă că lumea s-a schimbat de la summit-ul G7 de anul trecut din Cornwall, spune Michel, adăugând: „lumea privește, haideți să luăm deciziile corecte și să apărăm dreptul internațional”.

Reuniunea la nivel înalt G7 din Germania este primul din două summit-uri cheie de săptămâna viitoare în contextul urgențelor globale în creștere, cu războiul lui Putin în Ucraina, criza alimentară și cea energetică pe primele locuri în agenda internațională.

După summit-ul din Germania, liderii NATO se vor întâlni la Madrid pe 28-20 iunie.