Biden - Putin: sancțiuni economice vs. garanții scrise că NATO nu se va extinde spre est

Președintele Statelor Unite Joe Biden (dreapta), cu secretarul de stat american Antony Blinken (al doilea din dreapta), vorbește cu președintele rus Vladimir Putin (pe ecran) de la Casa Albă, Washington, 7 decembrie 2021.

Preşedintele american Joe Biden l-a avertizat pe omologul său rus, Vladimir Putin că Rusia se va confrunta cu „sancţiuni severe, în special economice” în cazul unei escaladări militare în Ucraina, se spune într-un comunicat al Casei Albe, dat publicității marți, după summitul virtual dintre cei doi lideri.

Ulterior, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Jack Sullivan a declarat presei că „în continuarea, nu credem că președintele Putin a decis [ dacă să atace sau nu Ucraina n.r.] dar președintele Biden l-a avertizat, în termeni foarte clari, care ar fi consecințele [ unui eventual atac n.r.]”.

Preşedintele Biden a exprimat profunda preocupare a țării sale şi a aliaţilor faţă de creşterea numărului de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina, și a avertizat că America și aliații săi vor „răspunde cu sancțiuni economice și de altă natură drastice în cazul unei escaladări militare” se mai arată în comunicatul Casei Albe, dat publicității imediat după discuția cu Vladimir Putin.

Your browser doesn’t support HTML5

„Putin este agresiv, dar nu va ataca Ucraina”

Potrivit aceluiași document, „președintele Biden și-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, și a pledat pentru reducerea tensiunilor în regiune și revenirea la diplomație”.

Kremlin-ul, pe de altă parte, a informat că președintele Vladimir Putin a criticat faptul că NATO și-ar întări prezența militară în apropierea granițelor Rusiei și ar „face încercări periculoase de a cuceri teritoriul ucrainean”. „Prin urmare, Rusia este interesată să obțină garanții fiabile, susținute printr-un document, care să excludă continuarea extinderii spre est a NATO și amplasarea de sisteme de arme ofensive în state învecinate cu Rusia” se mai arată în declarația Kremlin-ului.

Summitul virtual de marți a avut loc în contextul creșterii tensiunilor legate de masiva concentrare de forțe ale Rusiei la granița cu Ucraina. Oficialitățile ucrainene spun că mai mult de 90.000 de mii de militari ruși au fost masați la granițele Ucrainei și în peninsula Crimeea, ocupată cu forța de Rusia în 2014.

Videoconferința din 7 decembrie, care a durat două ore și un minut, a fost a treia întâlnire directă dintre cei doi lideri de când Biden a devenit președinte în ianuarie. Washington-ul dorește să descurajeze Rusia de la o posibilă invazie a Ucrainei, iar Kremlinul încearcă să obțină garanții că fosta republică sovietică nu va deveni niciodată membră NATO.

După discuția cu Putin, președintele Joe Biden și-a informat aliații despre cele discutate. Potrivit Casei Albe, Biden a vorbit cu premierul italian, cu președintele Franței, cancelara Germaniei și cu premierul Marii Britanii.

Joi, s-a anunțat la Washington, Biden va discuta și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Totodată, consilierul prezidențial pentru securitate națională, Jake Sullivan a asigurat că Biden nu a făcut „promisiuni sau concesii" în faţa cererilor lui Vladimir Putin, care ar dori în special ca NATO să-şi închidă porțile în fața Ucrainei.

Preşedintele Statelor Unite consideră că orice ţară trebuie să poată „alege liber" cu cine să se asocieze, a mai spus Sullivan la Washington.

Tot Sullivan a relatat că președintele Biden l-a avertizat pe omologul rus că în cazul unei escaladări a tensiunilor, Statele Unite vor livra Ucrainei armament defensiv suplimentar, dincolo de cel furnizat deja. Totodată, America își va „întării, cu capacități suplimentare, și aliații NATO de pe flancul estic”.