„Suntem obosiți”: Epuizați, militarii ucraineni își mențin pozițiile în orașul Bahmut

Soldații ucraineni patrulează printre ruinele orașului Bahmut, pe 23 aprilie. Forțele rusești au lansat mai multe valuri de asalt cu o zi înainte, dar niciuna dintre părți nu a reușit să facă progrese semnificative în bătălia pentru acest oraș care ține de luni de zile, a declarat armata ucraineană pe 25 aprilie.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, spunea că luptele în curs de desfășurare din Bahmut sunt un „proces dinamic continuu”.

Maliar a afirmat pe Telegram pe 25 aprilie: „Putem pierde poziții în luptă astăzi, iar a doua zi să le recâștigăm; de aceea, militarii preferă să vorbească despre rezultat după ce operațiunea s-a încheiat.”

Un soldat ucrainean adăpostindu-se de bombardamentele rusești în Bahmut.

Soldații ucraineni într-un subsol slab luminat și înghesuit, în timp ce deasupra răsună artileria.

„Suntem obosiți”, spune un comandant adjunct de batalion al cărui indicativ de apel este Filosoful. „Încetul cu încetul, (forțele rusești) ciugulesc bucățele mici”.

„De partea aceasta a frontului, suntem obosiți. Oamenii sunt epuizați”, le-a spus Filosoful jurnaliștilor de la AFP. El a descris cum s-au apropiat forțele sale din Brigada 93 la doar trei metri de trupele rusești, în timp ce se aflau sub un baraj constant de focuri de artilerie, mortiere și tancuri.

Paramedicii militari tratează un soldat ucrainean rănit.

„Fiecare zi în care rezistăm aici dă timp altor unități să se pregătească pentru un contraatac”, a adăugat Filosoful. „Noi suntem vulnerabili pentru că nu mai avem obuze”.

Luptătorii Kievului încă își mai pot realimenta trupele din orașul asediat printr-o rută care duce prin Ceasiv Iar, denumită „Calea vieții”, unde peisajul noroios și devastat este marcat de vehiculele arse și cratere.

„Dacă se închide (drumul), toată lumea din Bahmut este moartă. Nu mai există provizii. Nu mai avem muniție. Nu mai avem mâncare. Nimic. Ar fi complet izolat”, a afirmat un soldat pentru AFP, în timp ce plutonul lui pregătea rânduri de obuze proaspăt livrate.

Un soldat ucrainean se plimbă pe lângă clădirile rezidențiale din Bahmut avariate de bombardamente.

Deasupra ruinelor orașului Bahmut se ridică fumul. Andri, un infanterist în vârstă de 38 de ani, spunea: „Nu a mai rămas nicio clădire întreagă. Totul, totul, totul, totul este complet distrus. Oricum va trebui să fie demolat”.

Soldații ucraineni din Batalionul de Asalt Aidar au declarat că au nevoie de artilerie avansată și de muniție pentru a egala și depăși forțele rusești, dacă vor să respingă asediul.

Soldați ucraineni cară un camarad rănit.

Kievul recunoaște că trupele sale au plătit un preț greu pentru apărarea „Fortăreței Bahmut”, un oraș în care trăiau aproximativ 70.de de oameni înainte de invazia rusă.

Un soldat face semnul victoriei către un camarad, în partea de vest a orașului Bahmut, cea  controlată de Ucraina.

Analiștii consideră că Bahmutul are o valoare strategică redusă, dar a căpătat o semnificație politică în condițiile în care ambele tabere continuă cea mai sângeroasă bătălie de infanterie de după Al Doilea Război Mondial.