Furie față de schimbarea fusurilor orare în Kazahstan

Apus de soare deasupra Monumentului Iuri Gagarin din Baikonur, Kazahstan.

Oficialii au criticat vehement vocile critice și s-au străduit să justifice decizia de a trece la un fus orar unificat în a noua cea mai întinsă țară din lume. Acum, există semne că ar putea reveni asupra uneia dintre cele mai nepopulare decizii luate în ultimul timp.

21 decembrie a fost cea mai scurtă zi a anului, iar în Oskemen, cel mai estic dintre marile orașe ale Kazahstanului, acest lucru înseamnă că soarele apune acum în jurul orei 15:30 – cu o oră mai devreme decât anul trecut – după ce un decret guvernamental care a transformat a noua cea mai mare țară din lume într-o zonă unificată de fus orar a intrat în vigoare la începutul acestui an.

Aceasta s-a dovedit a fi una dintre cele mai nepopulare decizii politice din istoria de 33 de ani a Kazahstanului ca țară independentă, astfel încât autoritățile ar putea să se pregătească în liniște să o anuleze.

„La ora 6 seara, când fiica noastră ajunge acasă de la școală, nu mai are energie pentru teme”, a spus Aian Maqsutov, un locuitor din Oskemen, despre serile acum mai întunecate.

„Copiii vor să doarmă la ore, spun profesorii. Nici adulții nu mai vor să lucreze după ora 16:00 acum”, a declarat Maqsutov pentru Serviciul kazah al RFE/RL.

Fus orar unificat

Anterior, Kazahstanul era împărțit în două fusuri orare, iar oficialii care susțineau schimbarea au spus că acest lucru perturbă ritmurile biologice ale oamenilor. Un fus orar unificat, potrivit oficialilor, ar ajuta, de asemenea, afacerile din întreaga țară să comunice mai ușor și ar facilita coordonarea transportului.

În orașele din Kazahstan se întunecă mai repede în această iarnă.

Kazahstanul autoritar nu este singura țară mare din lume care folosește un fus orar unificat.

India are un fus orar unificat, stabilit la GMT+5:30.

Aceasta se află mai aproape de ecuator decât Kazahstanul, ceea ce înseamnă că există mai puțină variație în durata zilei pe parcursul anului, dar acest lucru nu a oprit demersurile pentru un sistem cu două fusuri orare acolo. Un sistem de fusuri orare permite o mai bună adaptare la diferențele locale între orele de răsărit și de apus ale soarelui în estul și vestul țării.

În China, GMT+8 este fusul orar oficial unificat, și unul mult mai potrivit pentru metropolele Beijing și Shanghai decât pentru regiunile vestice.

În Kazahstan, jumătatea estică a țării a fost mutată cu o oră spre vest, ceea ce a dus la seri cu mai puțină lumină naturală.

Decizia afectează nu doar locuitorii din Oskemen, ci și locuitorii celor mai mari trei orașe din Kazahstan: capitala, Astana; centrul financiar Almatî; și orașul sudic Șimkent.

Opoziția față de schimbarea orei

Președintele Kazahstanului, Qasîm-Jomart Toqaev, a promovat ideea unui „stat care ascultă”, un concept care înseamnă că autoritățile ar trebui să ia în considerare opinia publică.

Dar când a fost vorba de schimbarea orei, oficialii au făcut invers.

În noiembrie, ministrul Comerțului și Integrării, Arman Șakkaliev, a acuzat „persoane fără cunoștințe speciale” pentru că au stârnit opoziția față de schimbare pe rețelele sociale.

Șakkaliev și alți oficiali au susținut că știința este de partea lor în această schimbare, afirmând că ea aduce beneficii pentru sănătate și economie. Prim-ministrul Kazahstanului, Oljas Bektenov, a spus pe 19 decembrie că introducerea fusului orar unificat s-a „bazat pe cercetări științifice foarte profunde care au fost realizate nu doar în Kazahstan, ci și în străinătate”.

Prim-ministrul Oljas Bektenov

Nu au existat indicii că oficialii sunt dispuși să ia în considerare ora de vară (DST) - când ceasurile sunt date înainte primăvara și date înapoi toamna - ca un compromis pentru estul țării.

Kazahstanul are aproape 3.000 de kilometri de la un capăt la altul, ceea ce înseamnă că ar putea avea cu ușurință trei sau patru fusuri orare, mai degrabă decât cele două pe care le avea înainte.

Facturile mai mari la energie electrică pentru serile mai lungi, agravate de o recentă creștere a tarifelor, au contribuit la transformarea confuziei în resentimente.

Cetățenii supărați acuză în mod repetat guvernul că „le fură lumina”. Un sondaj recent, publicat luna aceasta de serviciul sociologic kazah „Demoscope”, a arătat că 53% dintre kazahi sunt împotriva unui fus orar unificat, în timp ce doar 22% susțin această schimbare.

În ceea ce privește motivația autorităților pentru schimbare, există multe teorii.

Aian Maqsutov pozează cu fiica sa în Oskemen, estul Kazahstanului.

Ardak Bukeeva, redactor-șef la Forbes.kz și un puternic opozant al schimbării, spune că admirația oficialilor față de China, țara vecină, ar putea fi un factor, chiar dacă cele două țări sunt acum mai departe una de cealaltă din punct de vedere al fusurilor orare.

Mult mai probabil, măsura a fost luată din motive de „conveniență administrativă” și „pentru că se poate – ceea ce este cel mai enervant”, a declarat Bukeeva pentru RFE/RL.

Pe 18 decembrie, o instanță din Astana a respins o plângere depusă împotriva guvernului de către un avocat, în numele locuitorilor supărați din provincia Kazahstanul de Est, care încercau să forțeze anularea deciziei.

„Nu poți spune vitelor că ceasurile s-au schimbat”

În timp ce oficialii și sistemul judiciar s-au aliniat deciziei, mai mulți deputați din partidul de guvernământ Amanat s-au alăturat opiniei publice.

În septembrie, deputatul Maqsat Toliqbai a spus că schimbarea orei „a fost cea mai frecventă întrebare” ce i-a fost adresată în timpul unui turneu în regiunile estice.

Almas Tangytuli, un om de afaceri din Oskemen

În provincia Kazahstanul de Est, soarele poate să răsară acum înainte de ora 3 dimineața, „iar oamenii se trezesc de la mugetul vacilor”, a declarat Toliqbai.

La începutul acestei luni, un alt deputat de la Amanat a sugerat că parlamentul ar putea adopta o lege pentru a anula decizia, afirmând că o majoritate din cadrul partidului ar putea să o susțină.

Este puțin probabil ca schimbarea să fi intrat în vigoare în primul rând fără aprobarea lui Tokaev.

Și dacă președintele decide să nu intervină?

În regiunea chineză Xinjiang, „ora Xinjiang” (GMT+6) a fost mult timp respectată în mod informal de o mare parte a populației din teritoriul majoritar musulman, chiar dacă birourile guvernamentale trebuie să lucreze conform orei oficiale.

Almas Tangîtuli, proprietarul unei companii care produce „medovuha”, o băutură alcoolică pe bază de miere similară cu hidromelul, spune că deja face ceva similar.

După ce s-a confruntat cu noul fus orar, el a setat ceasurile la fabrica sa, situată la est de Oskemen, cu 1 oră și 30 de minute înainte, pentru binele lucrătorilor săi, care au animale în satele din apropiere.

„După muncă, nu mai aveau timp pentru grajdurile lor din stepă, unde nu există iluminat. Dimineața, vitele lor se grăbesc spre câmpuri. Nu poți să le spui că s-a schimbat ora”, a declarat Tangîtuli pentru RFE/RL.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te