Suspectul în atacul asupra lui Rushdie este acuzat de tentativă de omor

Hadi Matar, autorul atentatului împotriva scriitorului Salman Rushdie

Suspectul în cazul atacului asupra scriitorului Salman Rushdie a fost acuzat de tentativă de omor și agresiune și este reținut fără posibilitatea de cauțiune, au anunțat autoritățile comunității din vestul statului New York unde a avut loc atacul.

### Vezi și... ### Salman Rushdie, la terapie intensivă, după ce a fost înjunghiat

Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, a fost pus sub acuzare în seara zilei de 12 august, fiind acuzat de tentativă de crimă de gradul doi și de agresiune de gradul doi, a precizat poliția statului New York într-un comunicat. Un avocat al lui Matar a pledat nevinovat în numele acestuia.

Matar, rezident în New Jersey, a fost reținut la fața locului. Anchetatorii lucrează pentru a înțelege cum a fost planificat și pregătit atacul. Ei vor să stabilească dacă trebuie depuse acuzații suplimentare, a declarat Jason Schmidt, procurorul districtual din comitatul Chautauqua.

Rushdie a rămas spitalizat, conectat la un ventilator, cu ficatul afectat și cu leziuni nervoase, a declarat agentul său, Andrew Wylie. Wylie a adăugat că este posibil ca scriitorul să își piardă un ochi.

Rushdie, care a petrecut ani de zile în clandestinitate după ce romanul său „Versetele satanice” a atras amenințări cu moartea din partea liderului Iranului în anii 1980, a fost atacat la Chautauqua Institution.

În Iran nu a existat încă nicio reacție oficială la acest atac, dar mai multe ziare de linie dură l-au lăudat pe atacator.