Bașcana autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, a fost reținută de ofițerii anticorupție pentru 72 de ore pe Aeroportul Chișinău, în seara zilei de marți, 25 martie, în timp ce încerca să părăsească R. Moldova. Subiectul arestării bașcanei autonomiei găgăuze este pe larg reflectat în presa controlată de Kremlin, unde apare pe prima pagină.
Pe marginea acestuia, s-a expus inclusiv purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus că Moscova este „îngrijorată” de această decizie și o condamnă.
„Condamnăm astfel de acțiuni și credem că Chișinăul ar trebui să renunțe la astfel de metode și să ofere libertate de acțiune tuturor forțelor politice din țară”, a spus Peskov.
În replică, șeful diplomației moldovene, Mihai Popșoi, a acuzat că Rusia „s-a apucat să apere deschis grupările criminale din R. Moldova” și că Moscova „nu este în măsură să ofere lecții de democrație”.
„Reținerea membrei rețelei criminale Șor, Evghenia Guțul, este în competența procurorilor și instituțiile moldovenești se vor expune pe acst caz”, a spus ministrul moldovean al Afacerilor Externe, Mihai Popșoi.
Comratul condamnă reținerea și cere eliberarea bașcanei
La Comrat, câțiva zeci de protestatari au scandat lozinci contra guvernării de la Chișinău și spun că reținerea lui Guțul ar fi „orchestrată politic”. Reținerea lui Guțul a fost criticată și de Partidul Socialiștilor care a emis un comunicat de presă în care spune că „protestează ferm față de arestarea ilegală a bașcanei Găgăuziei”.
Miercuri, la Comrat s-a desfășurat și sesiunea extraordinară a Adunării Populare a Găgăuziei, convocată de speakerul Dmitri Constantinov. Oficialul a acuzat Chișinăul de reținerea lui Guțul și a spus că actuala situație este „un nou pas de presiune asupra Găgăuziei” prin care s-ar încerca „să umilească și să discrediteze statutul de bașcan”.
Deputații Adunării Populare au adoptat, în unanimitate, în cadrul ședinței speciale o declarație inițiată de Comitetul Executiv, prin care condamnă reținerea lui Guțul și se adresează „autorităților centrale și partenerilor externi”. Parlamentarii locali din Găgăuzia au cerut și „eliberarea imediată” a bașcanei.
Într-o declarație pentru Europa Liberă, PAS a spus că nu comentează dosarele trimise în judecată de procurori „a căror competență este să prezinte probe și să argumenteze învinuirea”. Nici Guvernul, nici Președinția moldvoeană nu au făcut comentarii cu privire la acest subiect.
Jurnaliștii de la portalul nokta.md din autonomia găgăuză scriu că pregătirile pentru protestul de miercuri, 26 martie, au început la scurt timp după anunțul reținerii bașcanei Evghenia Guțul și au fost coordonate de adjuncții acesteia. Unul dintre ei, Ilia Uzun, a cerut comunității internaționale și președinților rus, Vladimir Putin, și american Donald Trump să intervină pentru a „pune presiune” asupra președintei Maia Sandu și a partidului de guvernare PAS.
Între timp, la Comrat au loc noi percheziții, la Centrul multifuncțional, desfășurate de Serviciul de Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne. Portalul Newsmaker a scris că acestea au loc într-un dosar de trafic de influență și fals în acte.
De ce a fost reținută Evghenia Guțul?
CNA a precizat, miercuri, că Evghenia Guțul a fost reținută pentru 72 de ore într-un dosar privind gestionarea frauduloasă a fondurilor electorale, finanțare ilegală și fals în declarații.
Ministra moldoveană de Interne, Daniela Misail-Nichitin, a spus jurnaliștilor de la Chișinău că Guțul a fost reținută de polițiștii de frontieră, deoarece pe numele ei exista consemn.
Evghenia Guțul este bănuită că ar fi „instigat și organizat” falsificarea mai multor documente privind donațiile electorale pentru ultimele alegeri la funcția de bașcan al autonomiei găgăuze.
- Te-ar putea interesa și: Bașcana autonomiei găgăuze, reținută de ofițerii CNA pe Aeroportul Chișinău
Guțul a câștigat scrutinul din mai 2023 cu sprijinul forțelor aliate oligarhului fugar Ilan Șor. Exponenți ai puterii de la Chișinău au acuzat-o însă de coruperea alegătorilor, iar CNA a pornit o cauză penală. Din aceste motive, președinta Maia Sandu a refuzat să o confirme pe Guțul, în calitate de bașcan, ca membru din oficiu al guvernului.
CNA a precizat că bașcana este cercetată în același dosar în care un viceprimar de la Orhei este bănuit că, în calitate de trezorier al unui concurent electoral, ar fi fost implicat în finanțarea ilegală a campaniei acestuia pentru alegerea bașcanului la scrutinul din 2023. Pe 25 martie, anchetatorii anticorupție au făcut percheziții la viceprimarul din Orhei.
Potrivit datelor urmăririi penale, Evghenia Guțul „ar fi instigat și organizat, prin intermediul trezorierului, falsificarea mai multor documente” privind donațiile în numerar pentru concurentul electoral. Astfel, „contul bancar al concurentului electoral a fost suplinit cu mijloace financiare din surse interzise de lege în sumă de 370 000 de lei”, se arată în comunicatul CNA.
Pentru asemenea infracțiuni, dacă va fi găsită vinovată, Guțul riscă 7 ani de închisoare. Însăși Evghenia Guțul respinge acuzațiile și spune că dosarul său este unul motivat politic.
Evghenia Guțul se află acum în custodia CNA, iar procurorii spun că vor cere instanței de judecată să aplice măsura de arest preventiv.
Într-un alt dosar, Evghenia Guțul este acuzată de implicare în finanțarea ilegală a fostului partid Șor, declarat neconstituțional în iunie 2023. Guțul a fost secretară a partidului „Șor”, în perioada 2019-2022.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te