Partidul Șor a organizat vineri, 22 iulie, un protest antiguvernamental la Procuratura Generală, la o zi după ce vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, a fost reținută în baza unor suspiciuni legate de finanțarea partidului.
Manifestanții purtau pancarte pe care se putea citi, între altele, „PAS nu mai reprezintă poporul” sau „Jos mâinile de pe Partidul Șor”. Organizatorii au anunțat, totodată, un lanț de proteste la principalele instituții ale statului – guvern, parlament și președinție.
În ajun, Partidul Șor a difuzat un comunicat în care respinge „categoric” toate acuzațiile care i se aduc din partea instituțiilor de anchetă și susține că „perchezițiile și dosarele pornite pe numele membrilor formațiunii sunt neîntemeiate” și ar avea drept scop „eliminarea” partidului de pe scena politică și „persecutarea” opoziției.
„Învinuirile aduse nu sunt veridice, suportul probant este unul speculativ și iluzoriu, iar organul de urmărire penală, având la îndemână multe alte măsuri de a efectua acțiuni de urmărire penală, a ales arestul preventiv în izolator”, se arată în comunicatul formațiunii.
Vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a fost reținută joi de ofițerii Centrului Național Anticorupție pentru 72 de ore, după ce a fost lipsită de imunitate parlamentară și după ce procurorii au descins la sediile Partidului Șor din Chișinău și din țară. Procurorii au constat, între altele, că formațiunea ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Tauber a fost luată sub escortă direct de la ședința parlamentului, fiind bănuită de falsificarea raportului financiar al Partidului Șor depus la CEC și acceptarea finanțării formațiunii din partea unui grup criminal organizat, condus de liderul său de partid, Ilan Șor.
De la tribuna parlamentului, Marina Tauber a calificat decizia drept una politică și a acuzat guvernarea PAS că „utilizează procuratura ca pe o bâtă”.
Aflată în izolatorul CNA, Marina Tauber, a transmis, prin intermediul avocatului său, o scrisoare adresată guvernării PAS, președintei Maia Sandu, precum și misiunilor diplomatice pe care le-a rugat să urmărească atent cazul ei și a Partidului Șor, pe care îl califică drept „represiune politică”.
Fiind întrebată, într-o emisiune TV, ce crede despre ancheta privind finanțarea ilegală a Partidului Şor, președinta Maia Sandu a răspuns că singura ei dorință este ca acest proces să fie unul „corect, transparent și să nu trezească semne de întrebare”.
„Nu cred că este o surpriză pentru cineva că acest partid se finanțează ilegal, din surse obscure și nedeclarate. Celor care sunt vizați sigur că le este mai ușor acum să se victimizeze și să caute vinovați în altă parte, decât să explice de unde sunt banii și de ce nu i-au raportat”, a spus șefa statului.
„Sperăm să fie finalitate pentru că, știm cu toții, că sunt mai multe dosare pe care nu avem finalitate”, a adăugat Maia Sandu.
Marina Tauber a ajuns și anterior în vizorul procurorilor. La sfârșitul lunii mai, Parlamentul a lipsit-o de imunitate pe ea și pe deputatul fugar Ilan Șor, ambii fiind bănuiți de spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari, într-un episod al fraudei bancare. Tauber a rămas fără imunitate parlamentară și în 2019, fiind arestată și cercetată pentru participare la devalizarea sistemului bancar, dar ancheta n-a avut finalitate și ea a fost scoasă de sub urmărire penală. Numele Marinei Tauber apare în ambele rapoarte ale companiei americane Kroll, care a investigat furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc.