Opt morți și mii de răniți după ce pagerele folosite de gruparea Hezbollah au explodat

Salvatorii din Liban ajută un bărbat căruia i-a explodat pagerul în mână la Beirut, pe 17 septembrie.

Cel puțin opt persoane au murit și alte mii sunt rănite după ce pagerele portabile, folosite de Hezbollah pentru a comunica, au început să explodeze în Liban marți după-amiază, transmite BBC.

Cel puțin opt oameni au fost uciși și 2.750 au fost răniți când mii de pagere au explodat simultan în Liban, a declarat ministrul sănătății pe 17 septembrie, după ce gruparea militantă Hezbollah, susținută de Iran, a declarat că doi dintre membrii săi și o fată se numără printre cei uciși în exploziile „misterioase”.

Ministrul libanez al Sănătăţii, Firass Abiad, a declarat că 200 dintre persoanele rănite sunt în stare critică.

Agenția iraniană de știri Mehr a scris că ambasadorul Iranului la Beirut, Mojtaba Amani, a fost rănit de una din explozii.

Un oficial Hezbollah a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că detonarea pagerelor este „cea mai mare breșă de securitate” la care gruparea a fost supusă în aproape un an de război cu Israelul.

Exploziile au avut loc pe fondul intensificării violenței dintre Israel și Hezbollah, implicate în lupte transfrontaliere de când războiul din Gaza a izbucnit în octombrie anul trecut, în cea mai gravă escaladare din ultimii ani.

Armata israeliană a refuzat să comenteze.

Hezbollah a acuzat Israelul pentru „agresiunea păcătoasă” și a promis că țara va primi „pedeapsa echitabilă”.

Ministerul Sănătăţii din Liban spune că 200 dintre cei răniţi sunt într-o stare critică.

Hezbollah, un grup armat susținut de Iran, s-a opus de mult prezenței Israelului în zonele de frontieră disputate. Luptele dintre cele două părți au escaladat în ultimele luni, stârnind temeri că ar putea izbucni un război total în regiune.

Pagerele detonate sunt cel mai recent model folosit de Hezbollah în ultimele luni, au declarat trei surse de securitate.

Un jurnalist Reuters a văzut ambulanțe trecând în grabă prin suburbiile de sud ale capitalei Beirut, o fortăreață a Hezbollah.

O sursă de securitate a spus că dispozitivele au explodat și în sudul Libanului.

La spitalul Mt. Lebanon, un reporter Reuters a văzut mai multe motociclete năvălind în camera de urgență, unde oameni cu mâinile însângerate țipau de durere.

Șeful spitalului public Nabatieh din sudul țării, Hassan Wazni, a declarat pentru Reuters că aproximativ 40 de răniți sunt tratați la unitatea sa. Rănile au inclus răni la nivelul feței, ochilor și membrelor.

Valul de explozii a durat în jur de o oră după detonările inițiale, care au avut loc în jurul orei 15:45, ora locală. Nu este clar cum au fost detonate dispozitivele.

Forțele de securitate libaneze au declarat că o serie de dispozitive de comunicații fără fir au fost detonate în Liban, în special în suburbiile de sud ale Beirutului, ducând la rănirea mai multor persoane.

Grupuri de oameni s-au înghesuit la intrarea clădirilor pentru a verifica persoanele pe care le cunoșteau și care ar fi putut fi rănite, relatează jurnalistul Reuters aflat la fața locului.

Radiodifuzorii regionali care transportau imagini CCTV care au arătat ceea ce părea a fi un mic dispozitiv portabil plasat lângă casierul unui magazin alimentar unde o persoană plătea și care a explodat spontan.

Cum încearcă Hezbollah să contracareze supravegherea de înaltă tehnologie a Israelului

Mesaje codificate. Telefoane fixe. După uciderea unor comandanți de rang înalt în atacurile aeriene țintite israeliene, gruparea militantă libaneză susținută de Iran, Hezbollah, a folosit câteva strategii low-tech pentru a încerca să evite tehnologia de supraveghere sofisticată a inamicului său, au declarat surse informate pentru Reuters.

De asemenea, a folosit propria tehnologie – dronele – pentru a studia și ataca capacitățile Israelului de culegere de informații în ceea ce liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a descris ca fiind o strategie de „orbire” a Israelului.

Părțile au făcut schimb de focuri de când aliatul palestinian al Hezbollah din Fâșia Gaza, Hamas, a intrat în război cu Israelul în octombrie. În timp ce luptele de la granița de sud a Libanului au rămas relativ limitate, atacurile intensificate din ultimele săptămâni au sporit îngrijorarea că s-ar putea transforma într-un război pe scară largă.

Zeci de mii de oameni au fugit de ambele părți ale graniței. Atacurile israeliene au ucis peste 330 de luptători Hezbollah și aproximativ 90 de civili în Liban, potrivit statisticilor Reuters. Israelul spune că atacurile din Liban au ucis 21 de soldați și 10 civili.

Multe dintre victimele Hezbollah au fost ucise în timp ce participau la ostilitățile aproape zilnice, inclusiv lansarea de rachete și drone explozive în nordul Israelului.

Hezbollah a confirmat, de asemenea, moartea a peste 20 de agenți - inclusiv trei comandanți de top, membri ai unității sale de elită a forțelor speciale Radwan și agenți de informații - în atacuri direcționate departe de liniile frontului.

Armata israeliană a declarat că răspunde unui atac neprovocat al Hezbollah, care a început să tragă în ținte israeliene a doua zi după ce Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie.

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au declarat pentru Reuters că lovesc ținte militare și luarea „măsurilor de precauție fezabile pentru a atenua daunele aduse civililor”.

„Succesul acestor eforturi depinde de capacitatea IDF de a colecta informații detaliate și precise despre forțele Hezbollah, liderii săi, infrastructura teroristă a organizației, locația și operațiunile lor”, se arată în declarație.

IDF nu a răspuns la întrebările despre colectarea de informații și contramăsurile lui Hezbollah, invocând „motive de securitate a informațiilor”.

Pe măsură ce presiunea internă crește în Israel asupra barajelor lui Hezbollah, IDF și-a evidențiat capacitatea de a-i lovi pe agenții grupului de peste graniță.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te