Sute de refugiați ucraineni se înscriu la universitățile moldovene

Cei mai mulți elevi refugiați, participă la lecții în regim online organizate de școlile lor din Ucraina.

Aproape 300 de studenți refugiați din Ucraina vor învăța în universitățile din Republica Moldova în anul de studii 2022-2023. Vor fi primii studenți alungați de război din Ucraina, care sunt admiși la facultățile moldovene.

Spre deosebire de elevii ucraineni, care s-au înscris în școlile moldovene încă în primăvară, studenții refugiați și-au putut încheia anul academic precedent de la distanță, în propriile universități, din Ucraina, a explicat Europei Libere Adriana Cazacu, secretar de stat al ministerului educației.

„Pentru studenții străini, avem prevăzute 106 locuri plătite din buget în anul de studii 2022-2023, iar 65 dintre acestea au fost oferite cetățenilor din Ucraina”, a spus Cazacu. Alți 203 studenți refugiați din Ucraina s-au înscris la universitățile moldovene prin contract, adică își vor achita studiile.

Responsabilii din educație se așteaptă ca numărul studenților ucraineni să crească și mai mult, pentru că turul doi de depunere a actelor încă nu s-a încheiat.

Deși universitățile percepeau taxe mai mare pentru studenții străini în trecut, tinerii ucraineni înmatriculați la studii prin contract vor achita aceeași taxă ca și cetățenii Republicii Moldova.

„Este o decizie a instituțiilor de învățământ, care au decis să meargă în întâmpinarea acestor tineri”, a spus Europei Libere Adriana Cazacu.

Cei mai mulți studenți ucraineni au fost înmatriculați la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), circa 50 de persoane, atât la ciclul întâi de studii, cât și la masterat. UTM-ul este urmat de Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice, Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Institutul de Criminologie.

Universitățile moldovene vor avea numai de câștigat: în ultimii ani numărul studenților a scăzut drastic...
Adriana Cazacu

„Din cauza crizei demografice, migrația a afectat sistemul de învățământ universitar de la noi. Acest număr de studenți nu este prea mare, dar oricum este o completare”, a mai spus secretarul de stat din ministerului educației.

În anul de studii 2022-2023, peste 1000 de copii refugiați din Ucraina vor merge la școală și grădiniță în R. Moldova. Elevii ucraineni vor putea învăța în 254 de școli cu predare în limba ucraineană, rusă și română.

Școlarizarea copiilor refugiați din Ucraina

„Anul trecut am avut instituționalizați circa 1800 de copii, din luna martie până la sfârșitul anului școlar. Deocamdată, avem 1078 pentru anul acesta, dar suntem conștienți de faptul că vor fi mai mulți”, spune Adriana Cazacu.

Ministerul educației oferă mai multe opțiuni de școlarizare a copiilor refugiați din Ucraina.

  • Școlarizarea completă, similară cu cea pentru elevii moldoveni, este o opțiune valabilă pentru cei care au depus cerere de azil și au realizat procedura de recunoaștere și echivalare a studiilor.
  • Frecventarea cursurilor, alături de elevii moldoveni, dar cu posibilitatea unui regim flexibil.

În prezent, în R. Moldova se află peste 89 de mii de refugiați din Ucraina, majoritatea dintre aceștia sunt femei cu copii, potrivit datelor ministerului de interne.

Cei mai mulți elevi refugiați, participă la lecții în regim online organizate de școlile lor din Ucraina.