Mii de ruși i-au adus un ultim omagiu lui Mihail Gorbaciov, al cărui trup neînsuflețit a fost depus în Sala Coloanelor din Casa Sindicatelor de la Moscova, unde au avut loc și funeraliile lui Lenin și mai apoi ale lui Stalin.
Departamentul de Stat de la Washington a anunțat că ambasadorul american la Moscova John Sullivan ia parte la funeraliile ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, care a încetat din viață la 91 de ani într-un spital de la Moscova pe 30 august.
După ce a ajuns la conducerea PCUS și a URSS în 1985, Gorbaciov a introdus mai multe reforme menite să îmbunătățească sistemul comunist, dar care au creat premisele căderii comunismului, ale dispariției Cortinei de Fier, reunificării Germaniei și în cele din urma ale prăbușirii Uniunii Sovietice.
Vladimir Putin, care a fost ofițer KGB pe vremea URSS, și acum e președintele Rusiei, a spus că destrămarea Uniunii Sovietice e cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului 20.
Kremlinul a anunțat că Putin nu participă la funeraliile lui Gorbaciov pentru că nu-i permite agenda. El a depus însă un buchet de trandafiri roșii și s-a recules la sicriul lui Gorbaciov depus la morga spitalului unde a decedat acesta.
Your browser doesn’t support HTML5
Cei îndurerați au trecut pe lângă sicriul deschis al lui Gorbaciov, flancat de gărzile de onoare, sub drapelul rusesc, în istorica Sală a Coloanelor din Moscova, care a servit drept loc de desfășurare a funeraliilor de stat încă din perioada sovietică. Fiica lui Gorbaciov, Irina, și cele două nepoate ale sale au stat lângă sicriu. După priveghi, Gorbaciov a fost înmormântat la cimitirul Novodevici din Moscova, alături de soția sa, Raisa.
Mihail Gorbaciov a preluat conducerea Partidului Comunist și a Uniunii Sovietice în 1985 și a prezidat cei șase ani turbulenți care au dus la căderea Cortinei de Fier, la reunificarea Germaniei și, în cele din urmă, la dispariția Uniunii Sovietice.