Solidaritate cu mișcarea pro-democrație din Belarus: demonstrații în mai multe capitale europene

Acțiuni de solidaritate cu prizonierii belaruși

Lidera opoziției belaruse Svetlana Țihanovskaia – exilată în Lituania – a salutat sprijinul internațional și gesturile de solidaritate din lumea întreagă, venite după ce autoritățile de la Minsk au deturnat un avion de pasageri Ryanair și reținut un jurnalist de opoziției.

Într-un mesaj pe Twitter, Țihanovskaia le-a mulțumit tuturor celor care au participat la demonstrații de solidarite, în multe capitale ale lumii.

Your browser doesn’t support HTML5

Vilnius: solidaritatea cu opoziția din Belarus

La manifestația de la Varșovia, de sâmbătă, la care au participat câteva sute de persoane, au fost prezenți și părinții jurnalistului Roman Protasevici, reținut duminica trecută la Minsk, după ce avionul Ryanair în care afla cu prietena sa a fost obligat să aterizeze în capitala Belarusiei. Mama jurnalistului, Natalia Protasevici, a lansat un apel „tuturor ţărilor din UE şi Statelor Unite” să ajute la eliberarea lui „Roman şi a partenerei sale Sofia, precum şi a tuturor persoanelor închise”.

„Vrem să trăim într-o ţară liberă, într-o ţară în care toată lumea să aibă dreptul de a-şi exprima convingerile”, a adăugat tatăl său, Dmitri.

### Vezi și... ### Un avion din Belarus, întors din drum, după un avertisment al Poloniei

Demonstrații similare de solidaritate au mai avut loc sâmbătă la Vilnius și Kiev. Manifestațiile au fost organizate la îndemnul Svetlanei Țihanovskaia, care a ținut ca pe 29 mai să fie marcat un an de a izbucnirea celor mai mari proteste pașnice pro-democrație din istoria recentă a Belarus, dar și un an de când fost reținut soțul ei, cunoscut vlogger, care era pe punctul de a se înscrie în cursa prezidențială din august 2020. Svetlana Ținahovskaia i-a luat locul, dar oficial alegerile au fost câștigate clar de președintele Alexander Lukașenka, reales cu aproape 90% din voturi, ceea ce a provocat un val de proteste și chemări la reorganizarea alegerilor și reacția brutală a autorităților din Belarus. Sute de persoane au fost reținute, între care mulți jurnaliști.

Între timp, președintele Lukașenka a fost la Soci, pentru două zile de discuții cu președintele rus Vladimir Putin, unul din puținii susținători pe care îi mai are. Sâmbătă a anunțat că Rusia va elibera „în curând” a doua tranșă de 500 de milioane de dolari dintr-un credit de 1,5 miliarde.

### Vezi și... ### Lukașenka în Rusia| Miniștrii de externe europeni discută noi sancțiuni

Cei doi au discutat și despre circumstanțele deturnării avionului Ryanair, care zbura de la Atena la Vilnius, dar a fost obligat să aterizeze la Minsk sub pretextul unei amenințări cu bombă, care nu a fost deschisă.

Președintele Putin a calificat reacția indignată a comunității internaționale, mai ales a țărilor UE, și decizia de a izola și mai mult Belarus drept „o izbucnire emoțională”.

Câteva zeci de persoane au protestat duminică, în capitala României, în fața ambasadei Belarus, în semn de solidaritate cu mișcarea pro-democrației. Simbolic, strada pe care se află sediul ambasadei a fost rebotezată „strada Roman Protasevici”.