Svetlana Țihanovskaia: „Belarus s-a trezit. Nu mai suntem opoziție. Suntem majoritatea acum”

Svetlana Țihanovskaia, imagine de arhivă

Lidera opoziției belaruse (și fostă candidată prezidențială) Svetlana Țihanovskaia, aflată în exil în Lituania, a făcut apel la un dialog oficial cu autoritățile de la Minsk pentru rezolvarea crizei politice legată de controversatul rezultat al alegerilor prezidențiale care au avut loc în Belarus în 9 august.

Vorbind în 25 august prin legătură video în fața Comisiei de politică externă a Parlamentului European, Țihanovskaia a cerut „respect pentru drepturile noastre politice”, eliberarea „tuturor deținuților politici”, și oprirea „violențelor și intimidărilor” din partea autorităților de la Minsk.

„Belarus s-a trezit. Nu mai suntem opoziție. Suntem majoritatea acum”, a adăugat Țihanovskaia, declarând că mai mult de 200.000 de persoane au ieșit în stradă la Minsk în 23 august la cel mai amplu protest din ultimele două săptămâni , și cerând țărilor lumii să sprijine doleanța poporului belarus pentru un rezultat electoral „liber și corect”, dar respectând în același timp suveranitatea și integritatea teritorială a Belarusiei.

Lidera opoziție belaruse a respins de asemenea acuzația autorităților că demonstranții au fost violenți în cele mai mult de două săptămâni după ce președintele Aleksandr Lukațenka s-a declarat învingător în alegerile prezidențiale din 9 august. „A avut loc o revoluție pașnică”, a mai spus Svetlana Țihanovskaia, subliniind că demonstrațiile din Belarusia nu sînt nici anti-Rusia, nici anti-Uniunea Europeană